ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki - maliniaki z białą czekoladą

Drożdżowe bułeczki - maliniaki z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Wyszły tak sympatyczne, że Mąż nazwał je maliniakami ;-). Klasyczna drożdżówka z kremem z mascarpone i białej czekolady i duuużą ilością malin. Serek mascarpone można zastąpić klasycznie - twarogiem, jeśli macie ochotę. I przy tym wypieku chyba tak naprawdę poczułam, że w końcu mamy lato!
Składniki na 11 - 12 drożdżówek:
500 g mąki pszennej chlebowej
12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
3 łyżki cukru
2 jajka
200 ml mleka
50 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
60 g masła, roztopionego
pół łyżeczki soli
Ponadto:
około 450 g świeżych malin
cukier perłowy do posypania i cukier puder do oprószenia
Nadzienie:
200 g serka mascarpone
1 jajko
60 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
Do posmarowania:
jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie przez chwilę wyrobić. Podzielić na 11 - 12 równych części (około 85 g każda). Uformować je w okrągłe bułeczki i odłożyć na 30 minut, na omączoną blachę do podwojenia objętości (przykryte lnianym ręczniczkiem). Po tym czasie, używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), nałożyć do niego ok. 1,5 łyżki nadzienia z mascarpone, włożyć około 4 malin.
Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka (samo ciasto wokół), posypać cukrem perłowym i piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjąć, przełożyć na kratkę, do jeszcze ciepłych bułeczek nałożyć pozostałych malin (gdybyśmy zrobili to na początku, ser by wypłynął, byłoby zbyt dużo nadzienia). Oprószyć delikatnie pudrem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/drozdzowe-buleczki---maliniaki-z-biala-czekolada