Wykonanie

Wyszły tak sympatyczne, że Mąż nazwał je maliniakami ;-). Klasyczna drożdżówka z kremem z
mascarpone i
białej czekolady i duuużą ilością
malin.
Serek mascarpone można zastąpić klasycznie -
twarogiem, jeśli macie ochotę. I przy tym wypieku chyba tak naprawdę poczułam, że w końcu mamy lato!Składniki na 11 - 12 drożdżówek:500 g
mąki pszennej chlebowej12 g
drożdży suchych lub 24 g
drożdży świeżych3 łyżki
cukru2
jajka200 ml
mleka50 ml
maślanki lub
jogurtu naturalnego60 g
masła, roztopionegopół łyżeczki
soliPonadto:około 450 g świeżych
malincukier perłowy do posypania i
cukier puder do oprószeniaNadzienie:200 g
serka mascarpone1
jajko60 g
białej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej i lekko przestudzonejDo posmarowania:
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekaMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).W międzyczasie przygotować nadzienie
serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.Po wyrośnięciu ciasto ponownie przez chwilę wyrobić. Podzielić na 11 - 12 równych części (około 85 g każda). Uformować je w okrągłe bułeczki i odłożyć na 30 minut, na omączoną blachę do podwojenia objętości (przykryte lnianym ręczniczkiem). Po tym czasie, używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), nałożyć do niego ok. 1,5 łyżki nadzienia z
mascarpone, włożyć około 4
malin.Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem wymieszanym z 1 łyżką
mleka (samo ciasto wokół), posypać
cukrem perłowym i piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjąć, przełożyć na kratkę, do jeszcze ciepłych bułeczek nałożyć pozostałych
malin (gdybyśmy zrobili to na początku,
ser by wypłynął, byłoby zbyt dużo nadzienia). Oprószyć delikatnie pudrem.Smacznego :-).
