Wykonanie
Dzień dobry!Podróż dobiegła końca. Ilości przebytych kilometrów po Londynie nie da się zliczyć, ale uwierzcie mi, że było tego całkiem dużo. Wszystkie typowe turystyczne punkty zostały zaliczone, ale również te mniej uczęszczane. Architekturą tego miasta mogłabym się zachwycać bez końca. Wszystkie kamienice i
budynki licznych biurowców zrobiły na mnie niezwykłe wrażenie. W weekend przewija się przez Londyn sporo osób, więc tłok na ulicach jest ogromny, ale chyba można się przyzwyczaić do takiego trybu życia. Odbywaliśmy również podróż po obrzeżach Londynu i tam uroku również nie brakuje- nie mogłam przestać się zachwycać :) Jestem pewna, że jeszcze tam
wrócę i
będę mogła zobaczyć jeszcze więcej.

Jeśli chodzi o dzisiejszy przepis to postanowiłam wykorzystać zapasy z zamrażarki, gdyż niedługo zaczniemy korzystać ze świeżych
owoców, więc nic nie może się zmarnować. Najlepszym pomysłem okazały się drożdżówki z dużą ilością kruszonki. Na śniadanie lub przekąskę sprawdzają się idealnie :)Składniki:500g
mąki pszennej25g świeżych
drożdży200ml
mleka2
jajka3 łyżki
cukru50ml
jogurtu naturalnego lub
maślanki60g roztopionego
masła1/2 łyżeczki
solinadzienie:200g
serka mascarpone50g
serka homogenizowanego naturalnego300g
malin5 łodyg
rabarbarucukier drobnykruszonka:180g
mąki pszennej125g roztopionego
masła60g
cukru pudruPrzygotowanie:Robimy rozczyn- świeże
drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce
cukru i
mąki oraz parę łyżek ciepłego
mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na parę minut w ciepłe miejsce.Do garnka wsypujemy wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta, łącznie z wyrośniętymi
drożdżami- dokładnie zagniatamy. Uformowaną kulę obsypujemy na górze
mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ser mascarpone łączymy z
serkiem homogenizowanym oraz
cukrem, aż powstanie gładka konsystencja.
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy
cukrem, żebym delikatnie puścił sok.Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na na 12 części. Tworzymy okrągłe placki i na środku każdego układamy przygotowany
ser i
owoce. Czynność powtarzamy, a dodatkowo każdą
bułkę posypujemy kruszonką.Bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez 25-30 minut, aż ładnie się zarumienią. Zajadamy po delikatnym przestudzeniu i obsypaniu ich
cukrem pudrem.Smacznego!

