Wykonanie

Drapieżne babeczki w kształcie łapek potwora z pazurami... oczywiście na Halloween! Straszne czy raczej słodkie? Dla nas rozkoszne ;-). Zwłaszcza, że babeczki wyglądają jak futrzane kule i nie można się nie uśmiechnąć ;-).Babeczki można wykonać z dowolnego, ulubionego przepisu. U mnie to klasyczne babeczki
czekoladowe (bez dodatku
czekolady, z
kakao). Krem do wykonania futerka potwora to prosty krem
maślany z dodatkiem barwników. Pazury wykonujemy z lukru plastycznego lub marcepanu. Dużo słodkiej zabawy!Ps. czy potwory nie mają tylko 3 pazurów? to była u nas kwestia sporna ;-)Składniki na 12 babeczek:100 g
masła1 szklanka miałkiego
brązowego cukru2 duże
jajka1 łyżka
likieru kawowego lub ekstraktu z
wanilii1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej6 łyżek
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejpół szklanki (125 ml) kwaśnej
śmietany 12% lub 18%pół szklanki (125 ml)
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
kakao,
sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i
brązowy cukier. Ucierać do otrzymania jaśniejszej, bardzo puszystej masy. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać
likier kawowy lub
wanilię i zmiksować. Do masy dodawać
śmietanę i
mleko, na zmianę z przesianymi suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do wysokości papilotek. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.Wyjąć, wystudzić na kratce.
Waniliowy krem
maślany: 250 g
masła2 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 łyżka
mlekabarwniki w żelu np. fioletowy, czarny,
pomarańczowyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć w misie miksera razem z
cukrem na puszystą, jasną masę, ucierając przez kilka minut. Dodać ekstrakt
waniliowy,
mleko, dalej ucierając. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę
mleka, jeśli zbyt rzadki -
cukru pudru.Krem podzielić na 3 części - każdą z części zmiksować z innym barwnikiem (ilość wedle uznania, do uzykania pożądanego koloru kremu).Przygotować rękaw cukierniczy z tylką "do trawy" (Wilton 233). Krem wyciskać na babeczki, przy zmianie koloru zmieniając rękaw i tylkę na czystą.Pazury:masa cukrowa lub marcepanowa (z domowego przepisu lub kupna)barwniki w żelu np. fioletowy, czarny,
pomarańczowyBędziemy potrzebować niewielką ilość masy cukrowej lub marcepanowej, tylko do wykonania 48 pazurów, po 4 na każdą babeczkę. Masę dowolnie zabarwić. Odrywać z niej małe kawałki, formować kulki, z których następnie uformować pazury (wałkując delikatnie palcem kulkę z jednej strony). Pazury można wykonać dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Pazury 'montować' na miękkim kremie maślanym, następnie babeczki schłodzić w lodówce (na zimnym kremie maślanym pazury nie będą chciały się dobrze trzymać).Smacznego :-).


Źródło inspiracji - bakingdom.com, przepis własny.