Wykonanie

Delikatna babka z
makiem. Smaczna, miękka, wilgotna i tak mocno pachnąca
cytrusami... W prosty sposób można ją przygotować przy pomocy stojącego miksera, ale również sposobem tradycyjnym - ucierając ręcznie drewnianą pałką w makutrze.Składniki:175 g
masła130 g drobnego
cukru do wypieków3
jajka, roztrzepane250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej50 g
makuotarta skórka z 2
pomarańczyotarta skórka z 2
cytryn4 łyżki
jogurtu naturalnegoWszystkie składniki na ciasto powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę pszenną przesiać z
proszkiem do pieczenia i
sodą, wymieszać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do połączenia.Do masy
maślanej dodać odłożone wcześniej suche składniki i krótko wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać suchy
mak,
jogurt, otarte skórki z
cytrusów i wymieszać szpatułką.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm lub keksówki wysmarowanej wcześniej
masłem i oprószonej
mąką pszenną. Piec około 45 minut do 1 godziny (a w razie potrzeby nawet dłużej) w temperaturze 150ºC. Patyczek wyciągnięty z ciasta powinien być suchy, bez wilgotnych strzępków ciasta.Polewa:*250 g
serka mascarpone, schłodzonegosok i skórka otarta z 1 małej
pomarańczyotarta skórka z 1
cytrynySerek mascarpone dokładnie wymieszać łyżką (lub bardzo krótko mikserem) z
sokiem z
pomarańczy. Wyłożyć na ostudzone ciasto, pokrywając górę i boki. Udekorować otartą skórką z
cytrusów.* Pominęłam, ciasto oprószyłam
cukrem pudrem.Smacznego :-).

Źródło przepisu - GoodFood magazine '101 cakes & bakes'.