ßßß Cookit - przepis na Cytrusowe ciasto makowe

Cytrusowe ciasto makowe

nazwa

Wykonanie

Delikatna babka z makiem. Smaczna, miękka, wilgotna i tak mocno pachnąca cytrusami... W prosty sposób można ją przygotować przy pomocy stojącego miksera, ale również sposobem tradycyjnym - ucierając ręcznie drewnianą pałką w makutrze.
Składniki:
175 g masła
130 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka, roztrzepane
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g maku
otarta skórka z 2 pomarańczy
otarta skórka z 2 cytryn
4 łyżki jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do połączenia.
Do masy maślanej dodać odłożone wcześniej suche składniki i krótko wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać suchy mak, jogurt, otarte skórki z cytrusów i wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm lub keksówki wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec około 45 minut do 1 godziny (a w razie potrzeby nawet dłużej) w temperaturze 150ºC. Patyczek wyciągnięty z ciasta powinien być suchy, bez wilgotnych strzępków ciasta.
Polewa:*
250 g serka mascarpone, schłodzonego
sok i skórka otarta z 1 małej pomarańczy
otarta skórka z 1 cytryny
Serek mascarpone dokładnie wymieszać łyżką (lub bardzo krótko mikserem) z sokiem z pomarańczy. Wyłożyć na ostudzone ciasto, pokrywając górę i boki. Udekorować otartą skórką z cytrusów.
* Pominęłam, ciasto oprószyłam cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - GoodFood magazine '101 cakes & bakes'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/cytrusowe-ciasto-makowe