ßßß
Cobbler to owoce pieczone pod pierzynką z ciasta. Kojarzy mi się z crumble, bo - choć nie ma w nim kruszonki - sposób podania jest podobny. Najczęściej na ciepło, z lodami lub bitą śmietaną... I dobra wiadomość - nie trzeba się martwić o zakalec, ponieważ owoce są na spodzie ;-). Ciasto bywa lekkie, lub bardziej kruche, ciasteczkowe; w tym przepisie jest bardzo lekkie i możecie mąkę pszenną zastąpić orkiszową lub pszenną razową. Deser nie można zaliczyć do najbardziej eleganckich, ale jest za to bardzo smaczny; nadają się do niego wszelkie owoce, łącznie z mrożonymi.Składniki na spód z owoców:450 g rabarbaru450 g truskawek1 szklanka cukru (lub mniej, wedle uznania i w zależności od owoców)3,5 łyżki skrobi ziemniaczanejSkładniki na ciasto:210 g masy marcepanowej (lub pasty migdałowej)1/3 szklanki cukru115 g masła, w temperaturze pokojowej1 duże jajkopół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub migdałów1 szklanka mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solipół szklanki mlekaRabarbar obrać, usunąć skórkę, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w małym garnuszku, pogotować około 1 minuty, do lekkiego zmięknięcia.Przygotować formę żaroodporną o wymiarach około 20 x 28 cm. Przełożyć do niej przygotowany rabarbar, następnie odszypułkowane truskawki, przekrojone na pół, zasypać cukrem i oprószyć skrobią ziemniaczaną. Odstawić.Masę marcepanową umieścić w misie miksera, dodać cukier i zmiksować.* Dodać masło, zmiksować. Kolejnie dodawać jajko, ekstrakt i miksować po każdym dodaniu, do połączenia się składników.Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Na zmianę z mlekiem dodawać do ciasta, miksując, tylko do połączenia się składników. Przygotowane ciasto wyłożyć łyżką na owoce. Nierówno, by owoce gdzieniegdzie wystawały, by mogły parować i 'bąbelkować' (u mnie ciasto rosnąc w piekarniku i tak przykryło owoce). Dodatkowo wierzch można posypać np. płatkami migdałów.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut, oprószyć pudrem i podawać ciepłe.Smacznego :-).* Przez kilkanaście sekund ogrzałam masę marcepanową w mikrofali, na małej mocy, by była bardziej miękka i łatwiejsza w obróbce.
Przepis pochodzi z tej strony .