Wykonanie

Kilka tygodni temu, razem z babką piaskową, z blogu usunęłam przepis na ciasto na maślance/jogurcie. Zbyt dużo Wam przysparzało problemów, a głównie - często wychodził zakalec. Może przepis nie był rzeczywiście zbyt udany... Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki Ani (dziękuję!), którą odwiedziłam w Polsce. Często je piecze i zaręcza, że placek jest pyszny. Po powrocie dla pewności upiekłam placek dwukrotnie, i rzeczywiscie - jest wspaniały, mięciutki i delikatnie pachnący, nie ma śladu zakalca. Polecam z
owocami sezonowymi lub mrożonymi :-).Składniki:500 g
mąki pszennej3
jajka1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 szklanka
maślankipół szklanki
oleju rzepakowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy lub ekstrakt
waniliowy,350 g dowolnych
owoców np.
rabarbaru (mogą być tez inne
owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar
wody; ciasto jest bardzo smaczne również z samą kruszonką)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo
cukier i
cukier waniliowy, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca piana. Dodawać po kolei
żółtka, cały czas ubijając. Strużką wlewać
olej i ubijać.Na zmianę dodawać do ciasta
maślankę i przesianą
mąkę, wymieszać szpatułką do połączenia, nie dłużej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć
owoce, przykryć kruszonką.Piec około 1 godziny (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 170 - 180ºC. Wyjąć, wystudzić.Kruszonka:50 g
masła10 łyżek
mąki pszennej4 łyżki
cukru1
cukier wanilinowy - 16 gWszystkie składniki wyrobić
między palcami, by powstała kruszonka.Smacznego :-).* Nie polecam dodawać więcej niż 350 - 400 g
owoców (ciasto się zapadnie, może powstać zakalec)