ßßß Cookit - przepis na Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką

Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Kilka tygodni temu, razem z babką piaskową, z blogu usunęłam przepis na ciasto na maślance/jogurcie. Zbyt dużo Wam przysparzało problemów, a głównie - często wychodził zakalec. Może przepis nie był rzeczywiście zbyt udany... Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki Ani (dziękuję!), którą odwiedziłam w Polsce. Często je piecze i zaręcza, że placek jest pyszny. Po powrocie dla pewności upiekłam placek dwukrotnie, i rzeczywiscie - jest wspaniały, mięciutki i delikatnie pachnący, nie ma śladu zakalca. Polecam z owocami sezonowymi lub mrożonymi :-).
Składniki:
500 g mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka maślanki
pół szklanki oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy,
350 g dowolnych owoców np. rabarbaru (mogą być tez inne owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar wody; ciasto jest bardzo smaczne również z samą kruszonką)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca piana. Dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Strużką wlewać olej i ubijać.
Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, wymieszać szpatułką do połączenia, nie dłużej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką.
Piec około 1 godziny (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 170 - 180ºC. Wyjąć, wystudzić.
Kruszonka:
50 g masła
10 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy - 16 g
Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.
Smacznego :-).
* Nie polecam dodawać więcej niż 350 - 400 g owoców (ciasto się zapadnie, może powstać zakalec)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-na-maslance-z-rabarbarem-i-kruszonka