Wykonanie
Uwielbiam ten czas… czas gdy wszystko budzi się do życia, słońce coraz dłużej świeci, na dworze pachnie
zielenią, a nie spalinami z kotłów. Czas późnej wiosny i moich ulubionych:
rabarbaru i
truskawek. Wprawdzie miałam być na diecie, ale na dietę zawsze przyjdzie czas, a
rabarbar jest tak krótko. Więc zapraszam Was dzisiaj na pyszny placek po brzegi wypełniony
rabarbarem, pyszny wilgotny i sowicie obsypany kruszonką. Trzeba dostrzegać te małe radości w życiu, a jedną z takich radości jest wspólne pieczenie i jedzenie.

Składniki:500 g
mąki pszennej3 duże
jajka1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 szklanka
maślankipół szklanki
oleju rzepakowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia16 g
cukru wanilinowego700 g
rabarbaruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, nie obierać łodyg.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo
cukier i
cukier waniliowy, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca piana. Dodawać po kolei
żółtka, cały czas ubijając. Strużką wlewać
olej i ubijając (piana lekko opadnie – to normalne).Do ciasta dodać
maślankę i przesianą
mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką do połączenia, nie dłużej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć
owoce, przykryć kruszonką (przepis poniżej).Piec około 1 godziny (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 175ºC, najkorzystniej bez termoobiegu. Wyjąć, wystudzić.Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.Kruszonka:70 g
masła10 łyżek
mąki pszennej4 łyżki
cukru16 g
cukru wanilinowegoWszystkie składniki wyrobić
między palcami, by powstała kruszonka.
