Wykonanie

Bardzo, bardzo ostre połączenie
czekolady z
chilli, choć i dość modne nawet na sklepowych półkach. Przyznam, że bez szklanki
mleka się nie obyło, no i nie będą to doskonałe
ciasteczka na kinder - party ;-). A pomijając smak, jaki nadaje im
chilli - to
ciastka z prawdziwie amerykańską duszą - duże, twardawe, intensywie
czekoladowe, takie, jakie lubimy. A chęci na
czekoladę ostatnio nam nie brakuje, co widać na blogu...Składniki na 16 sztuk:100 g
mąki pszennej1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
cynamonu40 g jasnego
cukru muscovado50 g
masła, w temperaturze pokojowej1/4 łyżeczki drobniutko posiekanej
ostrej papryczki chilli2 łyżki golden
syrupu100 g
gorzkiej czekolady, posiekanejWszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Dodać
masło i
chilli, wyrobić
między palcami jak na kruszonkę. Dodać golden
syrup, posiekaną
czekoladę i delikatnie wyrobić lub zmiksować, by ciasto się połączyło.Z ciasta formować kulki dużego wielkości
orzecha włoskiego, układać na blaszce w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć.Piec 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC. Studzić najpierw na blaszce (będą bardzo miękkie), po 3 minutach przenieść na kratkę.
Ciastka czekoladowe z
imbirem: zamiast
chilli i
cynamonu dodać 2 łyżki posiekanego kandyzowanego
imbiru, reszta przepisu bez zmian.Smacznego :-).

Przepis
Sary Lewis z '200 cakes and bakes'.