Wykonanie
Niekwestionowany numer 1
ciasteczkowego maratonu. :)Przez tydzień piekłam (z trzykrotnej porcji składników, bo z podanych ilości wychodzi 15-16
ciastek, a to bardzo mało ;)), pakowałam, rozdawałam, piekłam znowu... Oczywiście, musiałam też sprawdzić jakość każdej partii, co tam dieta ;)
Ciasteczka są rewelacyjne!Wprawdzie
ciasteczka rozdawałam jako prezenty świąteczne, ale to też doskonała Karnawałowa przekąska ! :)Przepis cytuję za Dorotką.

źródło przepisu: mojewypieki.com100 g
mąki1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
cynamonu40 g jasnego
cukru muscovado50 g
masła1/4 łyżeczki drobniutko posiekanego
chilli (dałam dużo więcej)2 łyżki golden
syrupu (dałam
miód)100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej (siekałam bardzo grubo)Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Dodać
masło i
chilli, wyrobić palcami jak na kruszonkę. Dodać
syrup, posiekaną
czekoladę i delikatnie wyrobić, by ciasto się połączyło, uformować kulę. Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, układać na blaszce w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć.Piec 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić najpierw na blaszce (będą bardzo miękkie), po 3 minutach na kratce.Smacznego!