Wykonanie
Ciasteczka z
czekoladą i
chilli polecam amatorom ostrych smaków, choć jak dla mnie obecność
chilli była ledwo wyczuwalna, może dlatego, że dodałam
chilli w płatkach. Następnym razem dodam odrobinę więcej. Przedobrzyłam też trochę z czasem i trzymałam ciut za długo w piekarniku. Po przepisowym czasie są bardzo miękkie, ale w czasie studzenia, jak się okazało, szybko twardnieją. Przepis pochodzi z książeczki
Sary Lewis "200 cakes and bakes" .

100 g
mąki1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu50 g
cukru light muscovado50 g
masła1/4 łyżeczki
chilli (dałam w płatkach)2 łyżki złotego
syropu100 g ciemnej
czekolady, posiekanejSuche składniki mieszamy, dodajemy
masło i wyrabiamy, tak aby powstała kruszonka, po czym dodajemy
syrop i formujemy kulę. W ciasto wgniatamy kawałki
czekolady, zwijamy w rulon i dzielimy na 12 części. Z każdej części robimy kulkę, spłaszczamy i wykładamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy w tem 180 st C, przez 8- 10 minut. Po upieczeniu studzimy ok 1-2 minuty na blaszce po czym wykładamy na kratkę. Najlepsze są jeszcze ciepłe.