ßßß
Składniki:1 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki puree z dyni *1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejłyżeczka kakaołyżeczka cynamonugarść żurawiny4 kostki gorzkiej czekolady1/4 miękkiego masła1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)szczypta soli*puree z dyni: kawałek dyni obierz i pokrój w kawałki. Przełóż ją do garnka dodaj trochę wody i gotuj aż zmięknie. W czasie gotowania możesz dolewać odrobinę wody. Gdy dynia będzie miękka rozdrobnij ją np. widelcem. Ja w ten sposób przygotowałam puree z dyni które wpakowałam do słoików i pasteryzowałam ok 20 minut.Wykonanie:Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon i sól. Dodaj masło i zmiksuj do momentu aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą. Dodaj cukier, puree z dyni i zmiksuj przez chwilę. Na koniec dodaj żurawinę i pokrojoną w kostkę czekoladę (możesz użyć czekoladowych ziarenek). Wykładaj masę na macie do pieczenia w odstępach ok 5 cm. Piecz ciasteczka przez ok 15 minut aż się przyrumienią. Trwałość- 7 dni.Smacznego!