Wykonanie
Dokładnie w pierwszy dzień kalendarzowej jesieni upiekliśmy te
ciasteczka (a to
daje mi do myślenia..zorientowałam się z jakim opóźnieniem wrzucam ten przepis..). UpiekliśMY tzn. ja i mój syn. Chociaż powinnam napisać że właściwie ja.. byłam tylko pomocnikiem odmierzającym proporcje i wykładającym
ciasteczka na matę. Więc skoro poradził sobie z nimi mój dzielny 2,5- latek myślę, że nawet najmniej utalentowana kulinarnie osoba też sobie poradzi! Świetny i bardzo prosty pomysł na
dynię. Napiszę jeszcze tylko, że od pierwszego dnia jesieni nie minęło zbyt dużo czasu a my zrobiliśmy te ciasta już dwa
razy i za każdym znikały natychmiast.

Składniki:1 szklanka
mąki pszennej3/4 szklanki puree z dyni *1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejłyżeczka
kakaołyżeczka
cynamonugarść
żurawiny4 kostki
gorzkiej czekolady1/4 miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru (użyłam trzcinowego)szczypta
soli*puree z dyni: kawałek dyni obierz i pokrój w kawałki. Przełóż ją do garnka dodaj trochę
wody i gotuj aż zmięknie. W czasie gotowania możesz dolewać odrobinę
wody. Gdy
dynia będzie miękka rozdrobnij ją np. widelcem. Ja w ten sposób przygotowałam puree z dyni które wpakowałam do słoików i pasteryzowałam ok 20 minut.Wykonanie:Do miski przesiej
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao,
cynamon i
sól. Dodaj
masło i zmiksuj do momentu aż ciasto będzie przypominać
bułkę tartą. Dodaj
cukier, puree z dyni i zmiksuj przez chwilę. Na koniec dodaj
żurawinę i pokrojoną w kostkę
czekoladę (możesz użyć
czekoladowych ziarenek). Wykładaj masę na macie do pieczenia w odstępach ok 5 cm. Piecz
ciasteczka przez ok 15 minut aż się przyrumienią. Trwałość- 7 dni.Smacznego!