Wykonanie
Ciasteczka na pełnoziarnistej
mące z dodatkiem
bakalii:
orzechów,
suszonej żurawiny i
moreli. Przepis na
ciasteczka powstał specjalnie z okazji wejścia na polski rynek nowej
mąki z pełnego przemiału 'Basia'. Z
mąką testowałam nowe przepisy na
ciasteczka i poniższy przepis był najbliższy ideału :-).
Ciasteczka są kruche, smakują lekko
orzechowo (dzięki dodatkowi
mąki razowej), są niezwykle smaczne, a z przepisu mogą skorzystać osoby, które nie mogą spożywać
jajek. Najlepiej smakują ze szklanką ciepłego
mleka. To również ulubione zdrowe
ciastka moich dzieci i siostrzeńca :-).Przepis na moje
ciasteczka pełnoziarniste z
bakaliami znajdziecie na opakowaniu mąki z pełnego przemiału 'Basia'.

Składniki na 30 sztuk (2 blaszki)
ciastek:120 g
masła, w temperaturze pokojowej160 g
mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 ‘Basia'1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g drobnego
cukru do wypieków4 łyżki
miodu4 łyżki
orzechów włoskich, posiekanych4 łyżki
migdałów bez skórki, posiekanych4 łyżki
suszonej żurawiny2 łyżki
suszonej moreli, posiekanej
Masło,
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i
miód włożyć do misy malaksera i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto można również szybko zagnieść ręcznie lub wyrobić w tradycyjnym mikserze.Do wyrobionego ciasta dodać
bakalie, raz jeszcze zagnieść, by całość się połączyła. Przygotować dwie płaskie blaszki do
ciasteczek. Wysmarować je
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (można z tego zrezygnować, jeśli blaszka jest z nieprzywierającego materiału). Z ciasta formować kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego. Układać na blaszce, w sporych odstępach od siebie, delikatnie spłaszczając je dłonią.Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 – 15 minut, do zarumienienia.Po tym czasie
ciasteczka wyjąć z piekarnika, odczekać 3 minuty (bezpośrednio po upieczeniu będą dość miękkie), a następnie przełożyć je z blaszki na kratkę do ostudzenia. Podawać ze szklanką
mleka.Można przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.Smacznego :-).


----------------------------------------------/*wpis zawiera lokowanie produktu/