ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka pełnoziarniste z bakaliami

Ciasteczka pełnoziarniste z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka na pełnoziarnistej mące z dodatkiem bakalii: orzechów, suszonej żurawiny i moreli. Przepis na ciasteczka powstał specjalnie z okazji wejścia na polski rynek nowej mąki z pełnego przemiału 'Basia'. Z mąką testowałam nowe przepisy na ciasteczka i poniższy przepis był najbliższy ideału :-). Ciasteczka są kruche, smakują lekko orzechowo (dzięki dodatkowi mąki razowej), są niezwykle smaczne, a z przepisu mogą skorzystać osoby, które nie mogą spożywać jajek. Najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka. To również ulubione zdrowe ciastka moich dzieci i siostrzeńca :-).
Przepis na moje ciasteczka pełnoziarniste z bakaliami znajdziecie na opakowaniu mąki z pełnego przemiału 'Basia'.
Składniki na 30 sztuk (2 blaszki) ciastek:
120 g masła, w temperaturze pokojowej
160 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 ‘Basia'
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru do wypieków
4 łyżki miodu
4 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
4 łyżki migdałów bez skórki, posiekanych
4 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki suszonej moreli, posiekanej
Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i miód włożyć do misy malaksera i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto można również szybko zagnieść ręcznie lub wyrobić w tradycyjnym mikserze.
Do wyrobionego ciasta dodać bakalie, raz jeszcze zagnieść, by całość się połączyła. Przygotować dwie płaskie blaszki do ciasteczek. Wysmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (można z tego zrezygnować, jeśli blaszka jest z nieprzywierającego materiału). Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce, w sporych odstępach od siebie, delikatnie spłaszczając je dłonią.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 – 15 minut, do zarumienienia.
Po tym czasie ciasteczka wyjąć z piekarnika, odczekać 3 minuty (bezpośrednio po upieczeniu będą dość miękkie), a następnie przełożyć je z blaszki na kratkę do ostudzenia. Podawać ze szklanką mleka.
Można przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.
Smacznego :-).
----------------------------------------------
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-pelnoziarniste-z-bakaliami