Wykonanie
W krajach skandynawskich bardzo popularny rodzaj
chrupkiego pieczywa, znany pod nazwą knekkebrød . Stanowi rodzaj płaskiego
chlebka pieczonego z dodatkiem
mąki żytniej pełnoziarnistej. Uzależniający, podobnie jak chlebek z nasion, odmieniający życie. Zdrowy, mocno chrupiący, zastępuje tradycyjne
pieczywo na śniadanie lub stanowi zdrową przekąskę pomiędzy posiłkami. Bez zakwasu,
drożdży lub
proszku do pieczenia, z prostych i naturalnych składników. Szybki w wykonaniu: wystarczy wymieszać składniki a powstałą masę rozsmarować cienko na blaszce. Dobrze smakuje na wytrawnie (z
łososiem,
awokado,
serem lub
szynką) jak i słodkimi dodatkami (
konfitury).Uwaga: piekę chrupki chlebek z połowy poniższego przepisu; ciasto wykładam do 4 blaszek o średnicy 20 cm każda, kroję jak pizzę, w trójkąty.Przepisy skandynawskie często są podawane w dl (decylitry). Przeliczyłam je na mililitry. Jeśli nie posiadacie dokładnej miarki, nie martwcie się, wystarczy zachować proporcje. Przepis można odczytać również w ten sposób: 4 części
płatków owsianych, 4 części
mąki żytniej razowej, 2 części
słonecznika itd.Składniki:400 ml
płatków owsianych400 ml
mąki żytniej razowej200 ml
ziaren słonecznika100 ml ziaren
siemienia lnianego100 ml ziaren
sezamu700 ml
wody1 - 2 łyżeczki
soliW naczyniu wymieszać wszystkie składniki. Odstawić na 15 minut do napęcznienia.Po tym czasie dużą blaszkę wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.*Rozsmarować równo masę na grubość około 3 mm. Wyrównać. Dodatkowo można oprószyć ziarnami i
makiem (nie jest konieczne, ale chlebek ładniej się prezentuje po upieczeniu).Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC (najlepiej piec z termoobiegiem) i piec około 60 minut. Po 10 - 15 minutach pieczenia wyjąć blachę z piekarnika i nożem do pizzy lub
ostrym nożem z piłką przeciąć ciasto na kromeczki. Wstawić z powrotem do piekarnika. Podczas pieczenia trzykrotnie uchylać piekarnik na około 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę
wodną - chlebek będzie chrupiący.Wyjąć, przekroić do końca lub połamać wzdłuż pokrojonych wcześniej linii, odłożyć na kratkę do wystudzenia./Dodatkowo lubię podsuszyć chlebek, wkładając go na tej kratce do piekarnika na około 10 minut, w temperaturze jak wyżej, by był bardziej chrupiący od
spodu i lekko uprażony./* Papier do pieczenia można pominąć.Można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.Smacznego :-).
Źródło przepisu - BestOf2Sisters.com