Wykonanie

1/2 szkl.
otrębów pszennych1/4 szkl. drobnych
otrębów owsianych1/2 szkl.
płatków owsianych1/2 szkl.
mąki żytniej razowej1/2 szkl. pestek dyni1/2 szkl.
ziaren słonecznika1/4 szkl.
siemienia lnianego1 łyżeczka
soli350 ml.
wodyPiekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem (lub do 170 st. bez termoobiegu). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Wysypać na blachę
pestki dyni, ziarenka
słonecznika i
siemię lniane. Podsuszyć przez 10 min. W misce wymieszać wszystkie suche składniki , dodać
wodę i wymieszać masę. Odstawić na 10-15 min. Masę rozsmarować równo cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( najlepiej posłużyć się
łopatką do nakładania ciasta ) .

Wstawić blachę do piekarnika na 10 min. Po tym czasie
ostrym nożem lub nożem do krojenia pizzy pokroić ciasto na 12 prostokątów. Wstawić chlebek do piekarnika na 30-35 min. Upieczony knekkebrod zdjąć z blaszki, odklejając delikatnie od papieru , podzielić na kromki i wystudzić na kratce . Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, żeby były chrupiące. Przepis jest kompilacją kilku przepisów na knakkebrod z "Czerwcowej piekarni"