ßßß
1/2 szkl. otrębów pszennych1/4 szkl. drobnych otrębów owsianych1/2 szkl. płatków owsianych1/2 szkl. mąki żytniej razowej1/2 szkl. pestek dyni1/2 szkl. ziaren słonecznika1/4 szkl. siemienia lnianego1 łyżeczka soli350 ml. wodyPiekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem (lub do 170 st. bez termoobiegu). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Wysypać na blachę pestki dyni, ziarenka słonecznika i siemię lniane. Podsuszyć przez 10 min. W misce wymieszać wszystkie suche składniki , dodać wodę i wymieszać masę. Odstawić na 10-15 min. Masę rozsmarować równo cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( najlepiej posłużyć się łopatką do nakładania ciasta ) .
Wstawić blachę do piekarnika na 10 min. Po tym czasie ostrym nożem lub nożem do krojenia pizzy pokroić ciasto na 12 prostokątów. Wstawić chlebek do piekarnika na 30-35 min. Upieczony knekkebrod zdjąć z blaszki, odklejając delikatnie od papieru , podzielić na kromki i wystudzić na kratce . Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, żeby były chrupiące. Przepis jest kompilacją kilku przepisów na knakkebrod z "Czerwcowej piekarni"