Wykonanie

Chleb jest od prawieków symbolem dobrobytu i życia. Jedne wierzenia uznawały za godny boskiej ofiary
chleb czysty, przaśny, nie dotknięty fermentacją, inne kazały składać na ołtarzach
chleb upieczony na zakwasie.
Chlebem witano gości w progu domu.
Chleb i
sól jest symbolem bogactwa i obfitości do dziś ofiarowane są w Polsce parze nowożeńców.Składniki:3 szklanki letniej, przegotowanej
wody3,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mąki żytniej razowej0,5 szklanki
otrębów pszennych,0,5 szklanki
płatków owsianych0, 5 szklanki
siemienia lnianego0,5 szklanki
ziaren słonecznika2,5 płaskie łyżeczki
soli3 – 4 łyżki zakwasu ( zaczynu )Przygotowanie:
Wodę wymieszać z pozostałymi składnikami i odłożyć 3 łyżki jako zaczyn. Zaczyn przechowywać w lodówce 7-14 dni, który wykorzystujemy do pieczenia następnego
chleba.Blachę wysmarować tłuszczem (
margaryną) i przełożyć do niej masę. Odstawić na około 10 h w ciepłym miejscu.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 o -200 o C około 70 minut.Jak zrobić zakwas ( zaczyn) – wystarczy wpisać to pytanie w wyszukiwarkę internetową. Przepisów jest bardzo dużo.