ßßß
Proporcje na dwa małe lub jeden duży bochenek.-80g mąki pszennej razowej-60g wody-20g dość gęstego, aktywnego żytniego zakwasuWszystkie składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej.Namoczka- 18g siemienia lnianego-18g ziaren słonecznika-18g białego sezamu-19g płatków owsianych górskich*-40g wody (tu miałam problem i dałam dość ciepłą, ale nie gorącą)Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny.Ciasto właściwe-260g mąki pszennej razowej typ 1850-100g mąki żytniej razowej typ 2000-40g mąki żytniej sitkowej-280g wody-9g soli-3-4g świeżych drożdży-zaczyn-namoczkaWszystkie składniki oprócz namoczki mieszamy i wyrabiamy przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy namoczone ziarna i wyrabiamy kolejne 3-4 minuty. Formujemy kulę i zostawiamy na 90 minut o fermentacji w temp. 23-27 st.C. Nie składamy. Po tym czasie formujemy luźną kulę lub dwie, po podzieleniu ciasta. Dajemy ciastu odpocząć 25-30 minut. Ponownie rozpłaszczamy ciasto i formujemy podłużny bochenek. Odstawiamy do wyrastania w obsypanym mąką lub semoliną koszu na 60 minut. Nagrzewamy piekarnik do 240 st. C. Wyrośnięty chleb wyrzucamy na obsypaną semoliną łopatę, nacinamy według uznania. Pieczemy z parą przez 30-35 minut w temperaturze 230 st. C. Pod koniec pieczenia możemy obniżyć trochę temperaturę według znajomości własnego piekarnika. Ja co 10 minut obniżam o 10 st. C. (Ja obniżyłam po 15 minutach o 15 stopni). Studzimy na kratce.* w amerykańskich przepisach są wymienione rolled oats czyli jak mniemam płatki owsiane gniecione u nas górskie, w odróżnieniu od ciętych zwykłych
/wydrukuj przepis/