ßßß
(1 blaszka)- 100 g bezglutenowych płatków owsianych- 100 g mąki orkiszowej- 50 g ziaren słonecznika- 25 g ziaren siemienia lnianego- 25 g ziaren sezamu- 180 ml wody- 1/2 łyżeczki soliNastawiam piekarnik na 170 st. C.W naczyniu mieszam wszystkie składniki. Odstawiam na 15 min.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i rozsmarowuję na niej masę na chlebki (grubość ok. 3 mm). Wyrównuję i oprószam ziarnami sezamu.Wstawiam do piekarnika na ok. 1 h. Po 10 min pieczenia wyciągam blaszkę i ostrym nożem przecinam ciasto na mniejsze kromki. Z powrotem wstawiam do piekarnika. Ważne by podczas pieczenia 2 lub 3 razy uchylić drzwiczki piekarnika na ok. 5 min, by uwolnić parę wodną.Gdy chlebek jest gotowy, wyciągam go z piekarnika i jeszcze ciepły kroję wzdłuż wyznaczonych wcześniej linii. Pokrojony pozostawiam do wystygnięcia.Smacznego!Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok. tydzień.