Wykonanie
Podobno ten przepis pamięta jeszcze czasy PRL -u ;-). Należy przede wszystkim zaopatrzyć się w
mleko w proszku, najlepiej "niebieskie" (lub każde inne,
pełne mleko w proszku). Takie
mleko to połowa sukcesu, jeśli chcemy wiernie odtworzyć tamten smak... Zazwyczaj robię z połowy porcji - blok jest bardzo smaczny, lecz sycący ... nie zjecie go za dużo. Ale to chyba dobrze? ;-)Składniki:1 szklanka
cukru (lub mniej, w zależności od upodobań)250 g
masła1/2 szklanki
wody2 - 3 łyżki
kakao (lub więcej, dla koloru)400 g
pełnego mleka w proszkusuche
wafle lub
herbatnikibakalie:
rodzynki,
orzechy,
migdały, suszony
ananas, kandyzowane
wiśnie (wg uznania)
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać
cukier,
wodę,
kakao, wymieszać, podgrzać do rozpuszczenia się
cukru, następnie zdjąć z palnika i wystudzić (mieszanka może pozostać lekko ciepła). Do dużego garnka wsypać
mleko,
bakalie, pokruszone
wafle lub
herbatniki. Na to wylać masę
maślaną, dokładnie wymieszać i wlać/upchnąć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Schłodzić.Smacznego :-).Przepis autorstwa Ciocipolci (gazeta.pl).