ßßß
Podobno ten przepis pamięta jeszcze czasy PRL -u ;-). Należy przede wszystkim zaopatrzyć się w mleko w proszku, najlepiej "niebieskie" (lub każde inne, pełne mleko w proszku). Takie mleko to połowa sukcesu, jeśli chcemy wiernie odtworzyć tamten smak... Zazwyczaj robię z połowy porcji - blok jest bardzo smaczny, lecz sycący ... nie zjecie go za dużo. Ale to chyba dobrze? ;-)Składniki:1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od upodobań)250 g masła1/2 szklanki wody2 - 3 łyżki kakao (lub więcej, dla koloru)400 g pełnego mleka w proszkusuche wafle lub herbatnikibakalie: rodzynki, orzechy, migdały, suszony ananas, kandyzowane wiśnie (wg uznania)Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie zdjąć z palnika i wystudzić (mieszanka może pozostać lekko ciepła). Do dużego garnka wsypać mleko, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki. Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i wlać/upchnąć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Schłodzić.Smacznego :-).Przepis autorstwa Ciocipolci (gazeta.pl).