Wykonanie
Jak człowiek się nachodzi po innych blogach, to zawsze coś dobrego znajdzie :-). Ten przepis na blok pochodzi z cudownego blogu 'Na deser', który często odwiedzam. A ponieważ lubimy
mleko w proszku (najlepiej od razu łyżeczką z
torebki ;-), ten przepis nie mógł pozostać niewypróbowany. Blok jest pyszny, słodki (choć nie wściekle słodki), nie jest bardzo twardy, ale też nie miękki - doskonale się kroi, a rozpływa się i w ustach i w dłoni...Sk ł adniki:200 g
mleka w proszku (można dodać trochę więcej, by blok nie był zbyt luźny)100 g
cukru16 g
cukru wanilinowego75 g
masłapół szklanki
wody200 g mieszanki bakaliowej (
migdały,
rodzynki,
orzechy)50 g suszonego
ananasa50 g suszonej papaiW garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić
masło,
cukier,
wodę, pod koniec dodając
cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.W osobnym naczyniu wymieszać
mleko w proszku i
bakalie, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka. Bardzo dokładnie wymieszać, wyłożyć do małej keksówki (wyłożonej uprzednio folią aluminiową).Przykryć folią od góry (by blok nie chłonął zapachów) i wstawić do lodówki, najlepiej na całą dobę.Smacznego :-).