ßßß Cookit - przepis na Blok waniliowy

Blok waniliowy

nazwa

Wykonanie

Jak człowiek się nachodzi po innych blogach, to zawsze coś dobrego znajdzie :-). Ten przepis na blok pochodzi z cudownego blogu 'Na deser', który często odwiedzam. A ponieważ lubimy mleko w proszku (najlepiej od razu łyżeczką z torebki ;-), ten przepis nie mógł pozostać niewypróbowany. Blok jest pyszny, słodki (choć nie wściekle słodki), nie jest bardzo twardy, ale też nie miękki - doskonale się kroi, a rozpływa się i w ustach i w dłoni...
Sk ł adniki:
200 g mleka w proszku (można dodać trochę więcej, by blok nie był zbyt luźny)
100 g cukru
16 g cukru wanilinowego
75 g masła
pół szklanki wody
200 g mieszanki bakaliowej (migdały, rodzynki, orzechy)
50 g suszonego ananasa
50 g suszonej papai
W garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodając cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
W osobnym naczyniu wymieszać mleko w proszku i bakalie, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka. Bardzo dokładnie wymieszać, wyłożyć do małej keksówki (wyłożonej uprzednio folią aluminiową).
Przykryć folią od góry (by blok nie chłonął zapachów) i wstawić do lodówki, najlepiej na całą dobę.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/blok-waniliowy