Zapraszam na słodki biały blok mleczny z kolorowymi bakaliami. Blok czekoladowy zawsze kojarzył mi się z dzieciństwem, chwilami pełnymi szczęścia i beztroski. Jeśli lubicie obłędnie słodką białą czekoladę z waniliową nutą, z mnóstwem dodatków musicie go wypróbować. Nie łatwo mu się oprzeć 😉Składniki:250 g mleka w proszku (2 niepełne szklanki)125 g masła50 g cukru (1/4 szklanki)2 łyżeczki cukru waniliowego100 ml wody (mniej niż pół szklanki)300g Mieszanki bakaliowej (orzechów, pistacje, migdały) suszone kolorowe owoce (ananas, papaja, żurawina, rodzynki)20 g białej połamanej czekolady220 g herbatnikówWykonanie:W rondelku rozpuszczamy masło wraz z wodą i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W dużym naczyniu mieszamy mleko w proszku i wszystkie pokrojone bakalie rozkruszone herbatniki, czekoladę i powoli, mieszając wlewamy do tego lekko ciepłą zawartość garnka. Całość bardzo starannie mieszamy i od razu przekładamy do keksówki wyłożonej przezroczystą folią spożywczą. Szczelnie owijamy folią i schładzamy najlepiej dobę. Smacznego!