Wykonanie
Bakława to deser rozpowszechniony w kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. Warstwy
ciasta filo przełożone słodkimi warstwami
orzechów (różne wariacje
bakławy są spotykane - dominują
orzechy włoskie, ale również
migdały,
pistacje czy nawet
orzechy laskowe), z
syropem cukrowym lub
miodowym. To prawda - ciasto jest słodkie, klejące, chrupiące z wierzchu, ale warte wypróbowania - mój Mąż uwielbia
orzechy, więc był w raju! I
powiem Wam - nie taki diabeł straszny, a baklava jest pyszna! Przepis pochodzi z tej strony .Składniki:około 500 g
ciasta filo (2 opakowania, czyli około 24 płaty)*500 g
orzechów włoskich2 łyżeczki
cynamonu¼ szklanki
cukru300 g klarowanego
masła, roztopionego**
pistacje drobno posiekane, do dekoracji
Syrop:1½ szklanki
cukru3/4 szklanki
wody1 łyżeczka
wody z kwiatu
pomarańczy (dodałam świeżo wycisniętego soku z
pomarańczy)Najpierw przygotować
syrop (musi wystygnąć). Do niedużego garnuszka wlać
wodę, dodać
cukier i
wodę z kwiatu
pomarańczy. Zagotować, do rozpuszczenia
cukru. Gotować na małym ogniu do uzyskania
syropu (około 10 minut). Odstawić do ostygnięcia.
Orzechy,
cynamon i
cukier włożyć do malaksera (można również blenderem) i zmiksować, by
orzechy były drobno posiekane (wg mnie najlepiej wygląda jak część jest zmielona a część tylko posiekana).Przygotować foremkę o wymiarach 23 x 30 cm. Wysmarować
masłem. Pracując z jednym płatem ciasta jednocześnie (reszta pozostaje pod ściereczką, by nie wyschła), położyć go na spód foremki i przy pomocy pędzelka posmarować
masłem. Na niego położyć kolejny płat
ciasta filo i znowu posmarować
masłem. Na spodzie powinno być w
sumie 8 warstw
ciasta filo, każda posmarowana
masłem. Następnie wyłożyć połowę przygotowanych
orzechów, wyrównać. Na
orzechy wyłożyć 4 płaty
ciasta filo, każdy dokładnie posmarować
masłem. Kolejno wyłożyć resztę
orzechów, wyrównać.
Orzechy przykryć 12 płatami
ciasta filo, każdy z osobna wysmarować
masłem, łącznie z warstwą wierzchnią.
Ostrym nożem (może być z piłką) pokroić ciasto w romby, kwadraty lub trójkąty (dowolnie), przecinając je prawie do spodniej warstwy (po upieczeniu byłoby trudno je pokroić).Piec w temperaturze 140ºC przez około 2 godziny, do zezłocenia ciasta. Wyjąć i gorące jeszcze ciasto polać równomiernie ostudzonym
syropem. Ozdobić drobno posiekanymi
pistacjami. Odstawić do przestudzenia.Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.Smacznego :)* Czasami kupne płaty filo moga być większe, należy je wtedy przyciąć do rozmiarów foremki (podzielić na pół).**
Masło powinno być klarowane; takie
masło nie będzie się palić w piekarniku i nie pozostawi niemiłego posmaku podczas długiego pieczenia, ponadto ciasto będzie można bez szkody dla niego przechowywać dłużej.
Masło takie można kupić gotowe (Ghee) lub w prosty sposób przygotować samemu, można o tym poczytać tutaj lub tutaj .*** przepis na domowe
ciasto filo