Wykonanie

Wspaniała, przepyszna,
maślana babka o smaku
migdałowym. Jak każde ciasto ucierane jest prosta w wykonaniu a połowę
mąki w przepisie zastępujemy zmielonymi
migdałami. To one są odpowiedzialne to, że babka nigdy nie jest sucha i dłużej niż zwykłe babki zachowuje świeżość. Klasyk, ale w wersji migdałowej :-).Składniki:200 g
masła180 g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka120 g
mąki pszennej100 g zmielonych
migdałów1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 , 5 łyżeczki ekstraktu z migdałówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, następnie wymieszać z
migdałami, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać ekstrakt z
migdałów, zmiksować. Do masy
maślano - jajecznej dodać przesianą
mąkę z proszkiem i
migdałami, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę do babki o pojemności 1 litra wysmarować
masłem, oprószyć
mąką i jej nadmiar strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie wyjąć na kratkę. Polukrować, ozdobić kandyzowanymi
wiśniami.
Lukier:1 szklanka
cukru pudru3 - 4 łyżki wrzącej
wody lub
likieru migdałowegoSkładniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować dodatkiem
wody (jeśli jest zbyt gęsty) lub
cukru pudru (jeśli zbyt rzadki).Smacznego :-).