ßßß Cookit - przepis na Babka migdałowa

Babka migdałowa

nazwa

Wykonanie

Wspaniała, przepyszna, maślana babka o smaku migdałowym. Jak każde ciasto ucierane jest prosta w wykonaniu a połowę mąki w przepisie zastępujemy zmielonymi migdałami. To one są odpowiedzialne to, że babka nigdy nie jest sucha i dłużej niż zwykłe babki zachowuje świeżość. Klasyk, ale w wersji migdałowej :-).
Składniki:
200 g masła
180 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
120 g mąki pszennej
100 g zmielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 , 5 łyżeczki ekstraktu z migdałów​
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszać z migdałami, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać ekstrakt z migdałów, zmiksować. Do masy maślano - jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem i migdałami, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do babki o pojemności 1 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką i jej nadmiar strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie wyjąć na kratkę. Polukrować, ozdobić kandyzowanymi wiśniami.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 - 4 łyżki wrzącej wody lub likieru migdałowego
Składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody (jeśli jest zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli zbyt rzadki).
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-migdalowa