Wykonanie
Babka
bananowo - cytrynowa, ale inaczej niż zwykle :-). Do babki wykorzystałam
bananowy nesquik i świeżo otartą
skórkę z cytryny. Uzyskałam pięknie żółte i niewyobrażalnie
bananowe w smaku ciasto ucierane.. Wszystkim w domu bardzo smakowało. Poza tym, jak tradycyjna babka - jest puszysta i słodziutka, ale pamiętajmy o żelaznych regułach, by nie upiec jej z zakalcem ;-). Warto podać z lukrem o smaku
cytrynowym. Polecam!Składniki:230 g
masłapół szklanki drobnego
cukru do wypieków (lub mniej)4 duże
jajkaskórka otarta 1 ekologicznej
cytryny2 łyżki
soku z cytryny1 szklanka
bananowego napoju typu
nesquik (proszku)3 szklanki
mąki pszennej tortowej1 i 1/4 szklanki
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na lekką i puszystą masę. Wsypać szklankę
bananowego proszku, 1/4 szklanki
mleka i utrzeć/zmiksować do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się masy po każdym dodaniu. Dodać sok i
skórkę z cytryny, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki, w
trzech turach i na zmianę z pozostałą 1 szklanką
mleka - delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.Formę na babkę o pojemności 2 litrów (użyłam formy 1,5 litrowej + pozostało mi ciasta na 4 małe babeczki) wysmarować
masłem, oprószyć
mąką. Przełożyć do niej ciasto.Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut w formie, następnie na kratce./Babka urośnie 'z górką', którą po upieczeniu można odciąć nożem/Smacznego :-).