Wykonanie

Pierwsze w tym roku babeczki z
rabarbarem. Najlepsze, ponieważ
rabarbar i
budyń to duet doskonały :-). Warto pamiętać, że
rabarbaru do wypieków nie trzeba obierać, należy tylko umyć i pokroić na drobne kawałki. Dzięki temu w wypiekach nie będzie czuć jego łykowatej łodyżki. Przepis na
budyń to klasyczny crème pâtissière. Babeczki wyglądają... słodko i tak też smakują :-).Składniki na 12 babeczek:120 g drobnego
cukru do wypieków55 g
masła1 duże
jajko180 ml
jogurtu naturalnego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii170 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej150 g
rabarbaru, pociętego na małe kawałkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z
cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy. Dodać
jajko, dokładnie utrzeć mikserem. Dodać
jogurt, ekstrakt, zmiksować do połączenia. Dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną, wymieszać przy pomocy szpatułki. Dodać
rabarbar, wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Pomiędzy nie rozdzielić ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Po wystudzeniu odkroić górną część każdej babeczki, przełożyć wystudzonym
budyniem. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.
Budyń waniliowy:300 ml
mleka3 duże
żółtka50 g
cukru z
wanilią20 g
mąki pszennej25 g
skrobi ziemniaczanejW garnuszku zagotować
mleko. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.
Cukier utrzeć z
żółtkami do białości, wsypać wymieszane
mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.Pastę wlać do ugotowanego
mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż
budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika, ostudzić, na czas studzenia przykryć folią spożywczą.Smacznego :-).


Źródło inspiracji - magazyn 'Cupcake heaven'.