Wykonanie

Słynne amerykańskie ciasto
biszkoptowe pieczone na białkach. Bieluchne, ze złotą skórką, delikatne jak puch, gąbczaste. Wyrasta bez spulchniaczy, dzięki powietrzu wtłoczonemu do ubijanych
białek. Nie zawiera również tłuszczu, dlatego można sobie pozwolić na podanie go z dodatkową porcją
bitej śmietany. Szczególnie dobrze smakuje z
owocami lata... Ciasto, w którym jest ważny każdy z etapów jego przygotowywania: miksowanie składników, pieczenie, a nawet studzenie. Co więcej, ważna jest foremka, w którym je upieczemy. Standardowo ciasto jest pieczone w okrągłej i głębokiej formie z kominkiem i wyjmowanym dnem, która zapewnia równą cyrkulację gorącego powietrza w piekarniku i - tym samym - równomierne pieczenie. Ja je upiekłam w keksówce, najlepszej obecnie na rynku, ale o tym trochę niżej :-). Nie
będę ściemniać, angel food
cake jest
ciastem kapryśnym. Ale z dokładnymi wskazówkami na Moich Wypiekach - zawsze sobie poradzicie :-).Uwaga: 1 szklanka ma pojemność 250 ml.Składniki na 1 keksówkę:3/4 szklanki i 2 łyżki
mąki pszennej tortowej1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 szklanka
białek (z 7 - 10
jajek w zależności od rozmiaru)1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka świeżo wyciśniętego
soku z cytryny1 łyżeczka winianu potasu (cream of
tartar) - niekoniecznie*Przed rozpoczęciem wykonania ciasta warto dokładnie obejrzeć film na YouTube (dużo pomaga!)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.1/3 szklanki
cukru wymieszać z
mąką, przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
białka. Ubijać, na średnich obrotach do momentu spienienia się
białek, przez około 40 - 60 sekund. Dodać
sól i
sok z cytryny. Zwiększyć trochę prędkość i ubijać do momentu uzyskania prawie sztywnej piany z
białek, przez 1,5 - 2,5 minuty. Piana nie może być zbyt sztywna.Zmniejszyć obroty miksera na najwolniejsze i wolno dosypać resztę
cukru, cały czas ubijając. Zwiększyć obroty i ubijać przez chwilę do momentu uzyskania sztywnej piany (i jeszcze raz: nie tak sztywnej, jak przy bezach i nie suchej).Do powstałej piany w pięciu turach dodawać przesianą
mąkę z
cukrem, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu.
Białka nie powinny opaść.Przygotować keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm. Formy nie wolno smarować tłuszczem, wysypywać
mąką lub wykładać papierem do pieczenia. Keksówka powinna być sucha, by
białka mogły się do niej przykleić i by ciasto nie opadło. Można również użyć charakterystycznej dla Angel Food
Cake formy z kominem.**Masę
białkową przełożyć do formy. Kilka
razy surowe ciasto 'przeciąć' nożem w formie (ma to na celu usunięcie dużych pęcherzy powietrza), wyrównać.

Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 45 minut. Ciasto powinno wyrosnąć ponad foremkę, a pod sam koniec pieczenia (10 - 15 minut przed końcem) może opaść do jej poziomu. Może również popękać. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Po upieczeniu sprawdzić, czy ciasto jest wypieczone, wkładając w jego środek patyczek (nie powinno być na nim śladów surowego ciasta).Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce, kładąc je na niej do góry nogami :-). Znowu - zapobiega to opadaniu ciasta po upieczeniu. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie delikatnie szpatułką oddzielić ciasto od
boków formy i lekko postukać by ciasto oddzieliło się od
spodu.Ciasto można podawać oprószone tylko pudrem lub ozdobione dodatkową
bitą śmietaną (około 300 ml ubitej kremówki z 2 łyżeczkami
cukru pudru).* Winian potasu (cream of
tartar) - jego dodatek nie jest niezbędny w przepisie. Poradziłam sobie bez niego - warunkiem jest ubicie piany z
białek dokładnie według powyższego przepisu. Bardzo ważny jest również dodatek
soli i
soku z cytryny - działają jak winian potasu, stabilizując pianę z
białek. Składniki te dodajemy po doprowadzeniu piany do stanu 'spienienia'. Dzięki ich dodatkowi piana bardziej zwiększa swoją objętość i dłużej nie opada. Osoby, które nie mają szczęścia do sufletów,
bezy, Pavlovej lub.. Angel Food
Cake powinny się zaopatrzyć w cream of
tartar. Jedno pudełeczko wystarczy Wam na wiele deserów
bezowych.** Stosujemy wówczas następujące proporcje: 1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej tortowej; 1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków; 1,5 szklanki
białek (około 12
jajek, w zależności od rozmiaru); 1/4 łyżeczki
soli; 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego
soku z cytryny; 1,5 łyżeczki winianu potasu.

Ciasto piekłam w keksówce firmy Wilton . Jest to, w mojej opinii, najlepsza keksówka obecnie na rynku. Mam z tej samej
serii formę do muffinek, blaszkę do
ciasteczek, keksówki brakowało mi do kompletu ;-). Nie zawiedziecie się. Blachy z
serii RR są pokryte specjalną powłoką, dzięki której ciasta do nich nie przywierają i łatwo je wyjmować z foremki. Ciepło rozprowadzane jest równomiernie w całej foremce. Łatwo je utrzymać w czystości i nie odkształcają się podczas użytkowania. Angel Food
Cake piekłam bez uprzedniego natłuszczania formy, a mimo to, to delikatne jak puch ciasto nie rozerwało się przy wyciąganiu. Czy może być lepszy test dla tej foremki? :-). Keksówki są do kupienia w AleDobre.pl .

Dodatkowy plus? Keksówka jest słusznego rozmiaru, można w niej piec
chleb. W komplecie są dwie, więc dodatkowo jedno z anielskich ciast przygotowałam w wersji walentynkowej. Nic prostszego a efekt powali z nóg nawet najbardziej oporną Walentynkę! ;-)Upieczone ciasto (nadaje się nie tylko Angel Food
Cake, ale każde sprężyste i mało kruszące się ciasto) należy przekroić na pół. Wydrążyć w środku na kształt
serca ostrym nożem z piłką (świetnie się tu spisze nóż elektryczny). Wypełnić masą kremową.Składniki na masę kremową (do jednego ciasta):125 g
serka mascarpone, schłodzonego150 g
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki
cukru pudruodrobina czerwonego lub różowego barwnika w żelu/paście
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder i barwnik. Do osobnego naczynia przełożyć
mascarpone, dodać do niego
bitą śmietanę i wymieszać szpatułką.Po napełnieniu ciasta masą kremową ciasto złożyć, ozdobić dodatkową
bitą śmietaną (około 300 ml ubitej kremówki z 2 łyżeczkami
cukru pudru).Smacznego :-).

Krok po kroku:






Źródło przepisu - Cook's Illustrated.------------------------------------------/*wpis zawiera lokowanie produktu/