Wykonanie
Moja siostra z tego przepisu robiła bułeczki z
serem. Ja postanowiłam zrobić ciasto choć jak po odrywaniu ślimaczków to i tak wychodzą bułeczki :)Składniki na ciasto:- 50 dag
mąki- 1 szklanka ciepłego
mleka- 2 łyżki
cukru- 2 łyżki
margaryny- 1
jajko- 4 dag świeżych
drożdży- szczypta
soliSkładniki na ciasto zarobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Składniki na masę
serową:- 30 dag
twarogu- 4 łyżki
cukru- 1 łyżka
masła- 1
jajko- 2 łyżki
śmietany- 1 łyżka
mąki- 2 opakowania
cukru waniliowego- 10 dag
rodzynekTwaróg utrzec na gładką masę a następnie dodawać po kolei następne składniki.Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałek ciasta i wałkuję by miał rozmiar blaczki w której będziemy piec ciasto. Blachę wykładamy papierem i wkładamy rozwałkowany kawałek ciasta na blachę.Resztę ciasta również wałkujemy i nakłdamy farsz. Ciasto zawijamy jak na makowiec. Kroimy na równe częście i kładziemy na blaszkę. Możemy na koniec posypać
cynamonem.Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 - 200 C i pieczemy ok 30 minut.Możemy ciasto posypac
cukrem pudrem.Smacznego!!!