Wykonanie
Składniki (na jedną dużą blachę)3
żółtka i 2 całe
jajka2 szklanki
mąki pszennejszklanka (niepełna )
cukru1|4 szklanki
śmietany gęstej kwaśnejpół łyżeczki
proszku do pieczeniabakalie (
rodzynki,
orzechy,
migdały -drobno pokrojone)20 dag
masła (roztopione, lekko przestudzone)Polewapół kg
krówek2 łyżki
śmietanki słodkiejłyżka
masłabakalie do ozdobyWykonanie
Jajka zmiksować z
cukrem (całe i
żółtka), dodać tłuszcz. Do
śmietany dodać
proszek do pieczenia, wymieszać i dodać do miksowanej masy. Na końcu dodawać partiami
mąkę i delikatnie wmiksować. Ciasto jest dość gęste. Jeżeli chcemy, to można do ciasta dodać
bakalie (nie jest to konieczne)Ciasto wyłożyć na blachę cienką warstwą. Piec w 160 stopniach przez 25 minut.Do rondla wlać
śmietankę, dołożyć
krówki, mieszać - szybko się rozpuszczają. Na koniec dodać
masło. Polać masą mazurek, ozdobić
orzechami,
migdałami.Mazurek jest pyszny, prosty, tradycyjny.Spód można wykorzystać pod różne masy i polewy. Jest bardzo dobry, miękki, nie kruszy się, długo zachowuje świeżość. Ja robię dwa mazurki -drugi po prostu z roztopiona
czekoladą mleczną.Polecam - przepis z notatnika teściowej.