Wykonanie
Sernik jest przepyszny delikatny na kruchym spodzie. Wyrasta w mgnieniu oka tak samo jak znika :)Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej250 g
masła lub
margaryny3
żółtka1/2 szklanki
cukru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg
sera twarogowego mielonego MOŻE BYĆ Z WIADERKA ALE JA UŻYŁAM WIEJSKIEGO2 szklanka
mleka 3,2% LUB 3 W ZALEŻNOŚCI OD
TWAROGU (jak suchy dolać trzecia szklanke)trochę więcej niż 1/2 szklanki
oleju1 szklanka
cukru2 łyżki
cukru waniliowego1
budyń śmietankowy bez
cukru (w proszku)4
żółtkasok wyciśnięty z 1
cytrynyaromat waniliowy kilka kropelWierzch:7
białekszczypta
soli2/3 szklanki
cukruCiasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam. Formuję kulę i owijam w folię spożywczą. Wstawiam do lodówki na 2 godziny (lub całą noc) w celu schłodzenia.Masa serowa: W misce miksuję
żółtka z
cukrem i
cukrem waniliowym, wlewam
sok z cytryny i dalej ubijam. Dodaję po łyżce
zmielony ser twarogowy dalej ucierając. Po czym wsypuję proszek budyniowy, dokładnie mieszam. Następnie wlewam powoli
mleko i
olej ciągle miksując. Masa wyjdzie rzadka.Blachę o wymiarach 23 cm na 37 cm wykładam papierem do pieczenia. Dno i boki formy wylepiam rozwałkowanym
ciastem. Wylewam masę
serową.Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175*C i piekę 1 godzinę.Wierzch: Z
białek,
soli i
cukru ubijam sztywną pianę. Wykładam pianę z
białek na upieczone ciasto, wyrównuję łyżką, za pomocą widelca na wierzchu robię wzorek i piekę jeszcze ok. 15 – 20 minut, aż
beza się zrumieni.Po tym czasie wyłączam piekarnik, zostawiam ciasto w gorącym piecu 15 minut. Po czym uchylam lekko drzwiczki i znowu pozostawiam sernik na 20 minut. Po tym czasie wyjmuję blachę z
ciastem i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Po kilkunastu godzinach od upieczenia na wierzchu sernika powinny pojawić się kropelki złotej rosy.Można sernik zostawić na cała noc w blaszce w której sie piekło, Wtedy bedziemy pewni ze całkowice wystygło:)