Wykonanie
ciasto:- 110 g
masła- 170 g
mąki-szczypta
proszku do pieczenia-2 szczypty
soliciasto wyrobić przyrządem do wyrabiania ciasta kruchego, zagnieść szybko, zawinąć w folię, trzymać ok 30 min w lodówce, a
potem rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną
masłem formę do tarty, ponakłuwać widelcem, wsadzić do rozgrzanego piekarnika(forma do tarty: dno 22 cm, góra 27 cm średnicy)piec w temp. 180(a nawet troche mniej bo piekarnik mi za mocno przypieka) ok 7 min (papier do pieczenia na cieście a na nim kulki ceramiczne)+ ok 3 min bez kulek do zezłoceniafarsz:-
szpinak liście (umyte)-
cebula (pokrojona)- 3
jajka-
suszone pomidory-
śmietana kremówka ok 80 ml- 2-3 ząbli
czosnku (posiekany) na patelni zeszklić
cebulę +
czosnek, następnie dodawać partiami
szpinak (paczka 300 g z biedronki jest ok), dodać
sól (nie za dużo) i
pieprz, wystudzićpokroić
fetę w kostkę (ok 150 g)pokroić
suszone pomidory w paski (ok 4
pomidory)
fetę i
pomidory dodać do
szpinakujajka rozbić do miseczki, dodać
pieprz (raczej bez
soli bo
feta już jest słona!), wlać
śmietankę i połączyć trzepaczką. Wlać do
szpinaku (kiedy patelnia będzie już wystudzona żeby nie ścieło się
jajko)Następnie całość wypać na podpieczony spód i całość włożyć do piekarnika na kolejne ok 15 min (150 stopni lub mniej bo mi już się brzegi mocno przypiekły). po wyłączeniu trzymałam jeszcze w piekarniku żeby
mieć pewność że masa się ścieła.Taka quiche to świetna kolacja dla znajomych! (4 osóby) wszystkim smakowało :)