Wykonanie
Elegancki i wytworny tak jak jego nazwa ;)Bardziej dla lubiących smaki wytrawne - nie jest bardzo słodki. Krem zwarty i ciasto ładnie się kroi.W oryginalnym przepisie są
migdały ale ja użyłam
orzechów włoskich, też idealnie pasowały.źródło: http://www.lecker.de/rezept/1346671/Grossherzogin-Louise-Torte.htmlciasto:-100 g
gorzkiej czekolady-80 g
masła w temp. pokojowej-200 g zmielonych
migdałów ze skórkami-80 g
cukru-5
jajek (M)-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-szczypta
soli1.
Czekoladę zetrzeć na tarce.2.
Żółtka oddzielić od
białek.3.Miękkie
masło utrzeć na puch z
cukrem,
cukrem waniliowym i szczyptą
soli.Pojedynczo dodawać
żółtka ciągle ucierając. Do masy wmieszać
migdały,
proszek do pieczenia i utartą
czekoladę.4.Z
białek ubić pianę i w 2 porcjach delikatnie wmieszać do ciasta.Tortownicę o śr 26 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką, wyłożyć ciasto, wyrównać i piec ok 30 minut w 175 stopniach. Ciasto ostudzić.Krem:- 250 g
masła- 50 g
cukru- 150 g
czekolady gorzkiej- 1 opakowanie budyniu
czekoladowego- 0.5 l
mleka1. Ugotować
budyń z
cukrem wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić do temperatury pokojowej.2. Rozpuścić
czekoladę (najlepiej w kąpieli
wodnej) i też przestudzić.3. Miękkie
masło ucierać 6-8 minut mikserem. Dalej ucierając dodawać po 1 łyżce budyniu, a następnie już mieszając po 1 łyżce
czekolady.Wykonanie:Ciasto przekroić na 2 blaty.Przełożyć połową kremu, a drugą połowę rozsmarować na wierzchu i po bokach.Wstawić do lodówki na ok 2 h lub na całą noc.Ozdobić rozetkami z
bitej śmietany, na każdej można położyć mini pralinkę (albo i nie)