Wykonanie
SKŁADNIKI:Składniki na ciasto:30 gram
drożdży50 gram
cukru1
cukier waniliowy500 gram
maki pszennej2
jajka125 ml.
mleka100 gram stopionego
masłaszczypta
soliSkładniki na nadzienie:2 budynie np.
waniliowe750 ml.
mleka6 łyżek
cukru150 gram
rodzynek (kto nie lubi może zastąpić
migdałami lub
orzechami)Dodatkowo:4 pełne łyżki
dżemu morelowegoPRZYGOTOWANIE:
Drozdze pokruszyc do cieplego
mleka, dodac 1/2 lyzeczki
cukru, 1 lyzke
maki i odstawic na 20 min. w cieple miejsce. Po tym czasie
make wsypac do miski, zrobic dolek i tam wlac rozczyn z
drozdzy oraz dodac reszte skladnikow. Wyrobic ciasto i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 45 min.
Budyn ugotowac z podanych skladnikow, dodac
rodzynki i odstawic do ostygniecia. Wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic i podzielic na dwie czesci. Rozwalkowac na ksztalt prostokata i posmarowac polowa budyniu i nastepnie zwinac w rulon. Odcinac 2cm. plastry i klasc na blache wylozona papierem do pieczenia. Z druga czescia ciasta postepowac identycznie jak z pierwsza. Piec 30 min. w temp. 180 stopni. Gorace ciasto smarowac podgrzanym
dzemem.