Wykonanie
Dziś na talerz bierzemy ciasto bez pieczenia. Ja go nazywam
owocowym zakrętem bo to śmieszna i zachęcająca nazwa. Jest to ciasto, które nie wszystkim może podpasować bo jest słodkie więc jeśli lubicie średniej słodkości pyszności :) to dodajcie mniej
cukru. W przepisie jest wykorzystane 5
żółtek a więc z
białek polecam upiec
bezy lub
ciasteczka bezowe by nic się nie zmarnowało.Zapraszam na mojego bloga po więcej !! http://rabarbarowomi.blogspot.com/A więc do dzieła:Składniki:5
żółtek1 całe
jajo2/3 szklanki
cukru2 szklanki
mleka w proszku1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy1
masło śmietanowe4
serki waniliowe3 łyżeczki
żelatyny3 paczki
biszkoptówkawa naturalna
owoce np.:
borówki,
maliny,
brzoskwiniePrzygotowanie:Zaparz
kawę i odstaw do wystygnięcia
potem ją wykorzystamy.
Jaja łączymy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Ubijamy to do uzyskania białości. Następnie ubijamy masę na parze aż będzie ciepła. Zdejmujemy z pary, dodajemy
masło po kawałku i ucieramy w następnej kolejności są
serki,
mleko w proszku i gdy te składniki dodamy miksujemy powoli.Rozpuść
żelatynę w wodzie i ją dodaj.A teraz zabieramy się za przygotowanie formy. Na blaszkę wykładamy warstwę
biszkoptów ja użyłam okrągłych ale to mogą być każde nawet te do tiramisu. Polej
kawą lub je zamocz w niej jak kto woli mi łatwiej je polewać łyżką bo nie brudzi się nic :)
potem wylewamy 1/3 masy i znowu
biszkopty,
kawa i 1/2 masy i znowu
biszkopty,
kawa i reszta masy. Na gotowe już prawie ciacho wykładamy
owoce.Wstawiamy do lodówki by stężało.Smacznego !