ßßß
Składniki na ciasto:125 g masła lub margaryny1 szklanka mąki1 żółtko1/3 szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowegoSkładniki na masę serową:500 g sera3 jajka200 g śmietany 22%3 łyżki mleka w proszku1/2 szklanki cukru (można dać więcej)1 łyżeczka ekstraktu waniliowegopłatki migdałoweTortownicę o śr. 21cm. wysmarować masłem. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim przygotowaną tortownicę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać ok. 20 min. Ser utrzeć z jajami i wanilią, dodać śmietanę i mleko w proszku, dokładnie wymieszać i wylać na podpieczony spód. Jagody wyłożyć na masie serowej. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 40-45 min. w temperaturze 180 stopni aż patyczek będzie suchy.Smacznego:)