Wykonanie
W minionym tygodniu miałam ważne spotkanie, na które musiałam upiec ciasto. Zdecydowałam się na wielokrotnie już wypróbowane kruche z
malinami i budyniową pianką . Ponieważ jednak obawiałam się, że coś nie wyjdzie, na wszelki wypadek upiekłam też sernik z
jagodami. Okazało się, że
malinowe ciasto udało się znakomicie więc zabrałam je na spotkanie a sernik został w domu. Idealnie wpasował się też w VII edycję Lubelskiego Kociołka . A razem ze mną piekły jak zwykle niezawodne dziewczyny:
Składniki na ciasto:125 g
masła lub
margaryny1 szklanka
mąki1
żółtko1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegoSkładniki na masę
serową:500 g
sera3
jajka200 g
śmietany 22%3 łyżki
mleka w proszku1/2 szklanki
cukru (można dać więcej)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegopłatki migdałoweTortownicę o śr. 21cm. wysmarować
masłem. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim przygotowaną tortownicę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać ok. 20 min.
Ser utrzeć z
jajami i
wanilią, dodać
śmietanę i
mleko w proszku, dokładnie wymieszać i wylać na podpieczony spód.
Jagody wyłożyć na
masie serowej. Posypać
płatkami migdałowymi. Piec 40-45 min. w temperaturze 180 stopni aż patyczek będzie suchy.Smacznego:)