ßßß
Cookit - przepis na sernik krakowski
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
sernik krakowski
Składniki
Mąka
Żółtko
Śmietana
Masło
Cytryna
Twaróg
Cukier
Jajko
Cukier waniliowy
Mleko w proszku
Wykonanie
25 dag
mąki
1
żółtko
8 łyżek gęstej
śmietany
20 dag
masła
skórka z 1
cytryny
50 dag
twarogu
8 łyżek
cukru
4
jajka
1
cukier waniliowy
2 łyżki
mleka w proszku
3 dag
mąki
Mąkę
,
żółtko
,
śmietanę
, 10 dag
masła
, skórkę z połowy
cytryny
zagnieść na jednolitą masę i odstawić do lodówki na 1h.Masa serowa:
twaróg
utrzeć z
cukrem
i
cukrem waniliowym
. Nie przerywając ucierania dodawać
jajka
. Następnie dodać resztę
skórki cytrynowej
i stopionego
masła
,
mąkę
oraz
mleko w proszku
.Masę podzielić na 3 części. Dwie rozwałkować na spód. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut w temp 180stopni.Na upieczony spód nałożyć masę
serową
. Z reszty ciasta wykrawać cienkie paski i układać na masę
serową
w formie kratki. Ciasto piec jeszcze 50 minut. W połowie pieczenia posmarować kratkę rozmąconym
jajkiem
.
Źródło:
http://swietnakuchnia.blogspot.com/2012/09/sernik-krakowski.html
Przepisy powiązane
Sos potrawkowy
Sos potrawkowy
Sos potrawkowy
Sos potrawkowy
Sos potrawkowy
Składniki powiązane (0)