Wykonanie
Polecam Wam wszystkim ten oto mazurek. Smak ciasta kruchego - niesamowity, smak nadzienia- niebiański. Nadzienie zrobiłam na bazie
mleka w proszku. Dodałam odrobinę
kawy rozpuszczalnej i efekt wyszedł cudowny :)Wymiary blaszki : 40 x 40 cmCzas pieczenia : 30 minutTemp. pieczenia : 180 C

Składniki:Ciasto kruche:300 g
mąki pszennej300 g
masła200 g
cukru do wypieków1
żółtko2 łyżki
serka waniliowego lub
śmietanyNadzienie:100 g
mleka w proszku1 łyżka
kawy rozpuszczalnej ( byle nie była w granulkach bo trudno się rozpuszcza)mały
cukier waniliowyPonadto:
marmoladaczekolada mlecznaozdoby

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy ze szczyptą
soli.Dodajemy 200 g schłodzonego
masła i 100 g
cukru.Składniki siekamy, dodajemy
żółtko i
serek.Szybko zagniatamy i formujemy kule, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 40 minut.Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą) Większą pokrywamy dno kwadratowej formy,pokrytej papierem do pieczenia.Mniejszą część należy rozwałkować i powycinać np. kwiatki.Należy je poukładać po bokach, nakładając jeden na drugim, w ten sposób utworzy się śliczny rant :)Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.Dno przykryć folią aluminiową i obciążyć suchym
grochem.Piec na złoty kolor ok. 30 minut.Po ostudzeniu , posmarować
marmoladą,w moim przypadku była to
marmolada z
leśnych owoców.Masa kawowa:Rozpuszczamy 100 g
masła.
Kawę mieszamy z
mlekiem w proszku, resztą
cukru (100 g) i
cukrem waniliowym.Do suchych składników,dolewamy 80 ml wrzątku i miksujemy.Następnie dodajemy rozpuszczone,ostudzone
masło.Mieszamy i wylewamy na mazurek, pokryty
marmoladą.50 g
czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.Papier do pieczenia kładziemy na deseczce i łyżeczką robimy esy floresy na papierze, takie nie za duże, żeby po zdejmowaniu z papieru się nie połamały.Wkładamy do lodówki i czekamy aż
czekolada zastygnie.Ozdabiamy mazurek według własnego upodobania :)Smacznego :)