Wykonanie
Chleb orkiszowy z
mąki pełnoziarnistej razowej Ecco typ 2000 i Ecco typ 700 białaSkładniki:0,5 kg
mąki orkiszowej razowej pełnoziarnistej typ 20000,5 kg
maki orkiszowej białej typ 70014 gram świeżych
drożdży2 łyżeczki
miodu2 i pół łyżeczki
soli800 ml
wody2 i pół łyżki
oleju rzepakowegoziarna
siemię lniane ( można
słonecznik.
dynię ,
sezam )Obie
mąki przesiać ( będzie ciężko przesiewać
mąkę typ 2000 i to co zostanie na sitku
otręby wrzucić do miski ). Wymieszać, dodać 2 i pół łyżeczki
soli,
siemię lniane, zrobić dołek i wlać 2 pełne łyżeczki
miodu rozrobione w trochę
wody wraz z
drożdżami, dodać 800 ml
wody letniej przegotowanej i wszystko wyrobić ( można łyżką lub rękoma ). Na koniec dodać 2 i pół łyżki
oleju i dalej wyrabiać. Ciasto ma
mieć konsystencję gęstej
śmietany.Wyłożyć do foremek ( w zależności jakie kto ma, można wysmarować, wyłożyć papierem do pieczenia ) i odstawić do wyrośnięcia musi podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu posmarować delikatnie
mlekiem i posypać
siemieniem lnianym.Piec w piekarniku 200 stopni w zależności od piekarnika 50 minut. Jeżeli zbyt mocno
chleb się z wierzchu przypieka w trakcie pieczenia położyć na wierzch papier do pieczenia .
Chleb jest zdrowy i przepyszny. Jak upiekę znika natychmiast. Smacznego :)