Wykonanie
W niedziele dom musi pachnieć czymś smacznym... czymś co sprawia, że ciężko się z niego wychodzi a chętnie do niego wraca. U nas od rana dom pachnie
chlebem. Tym razem proponuje Wam mój kuchenny ekperyment chlebek orkiszowo - pszenny na drożdżach z ziarnami. Myślę, że
chleb z powodzeniem można zrobić na samej
mące orkiszowej, ja jednak nie miałam jej już za dużo w półce więc kombinowałam. Wyszło pysznie, skórka, chrupiąca jak trzeba, w środku zdrowe ziarenka
słonecznika i dyni a do zmywania tylko jedna miska i lyżka... więc polecam :)Składniki:350 g
mąki orkiszowej150 g
mąki pszennej3 łyżki niemielonego
siemienia lnianego3 łyżki
ziaren słonecznika2 łyżki ziaren dyni14 g
drożdży suchych1/2 łyżki
soli1 łyżka
cukru brązowego lub
miodu550 mililitrów ciepłej
wody1 łyżka
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Składniki suche:
mąki,
siemie lniane,
słonecznik,
dynię,
drożdże,
sól i
cukier brązowy mieszamy w jednej misce.Następnie dodajemy do nich ciepłą (nie gorącą, ani nie zimną - temperatura ma znaczenie dla
drożdży, więc w tej kwestii bądźcie dokładni) połączoną z łyżką
oleju i dokładnie mieszamy.Gdy wszystkie składniki się połączą, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejce.Po tym czasie ciasto ponowie mieszamy i przekładamy do keksówki (u mnie były dwie większa i mniejsza) i posypujemy ziarenkami
słonecznika i dyni na wierzchu. Pamiętajcie, nie wypełniajcie formy po brzegi, bo ciasto ma jeszcze urosnąć.Keksówki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, nie dłużej, bo ciasto szybko rośnie. W tym czasie nastawiamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 200°C.Po upływie tego czasu wstawiamy formy z
chlebem do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 200°C.Zanim wyjmiemy
chleb z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowy.Upieczony
chleb wyjmujemy i studzimy na kratce.Nawet z samym
masłem jest pyszny :)Smacznego :)