Wykonanie
Mój pierwszy
dyniowy chleb. Nie wyobrażacie sobie, jaka byłam zdziwiona, jak zjadłam jeszcze ciepłą jego piętkę. Smak obłędny! i ta chrupiąca skórka! Ten piękny zapach pieczonego
chleba unoszący się po mieszkaniu! Ahhhh. Teraz pozostaje mi zrobić zapasy puree z dyni, abym mogła sobie, ten chlebek, piec w mroźną zimę.
Dynia nie jest tutaj wyczuwalna. Dzięki niej
chleb zachowuje dużej świeżość, o ile dłużej w domu wytrzyma - u mnie po pół godzinie od pieczenia, nie było już połowy bochenka ;)
'dyniowy chleb'Składniki:- 500g
mąki pszennej- 1 szklanka puree z dyni (klik)- 10g świeżych
drożdży- 5 łyżek ciepłej przegotowanej
wody- 1 łyżka
brązowego cukru lub
miodu-
sólZ
drożdży,
cukru,
wody i 1 łyżeczki
mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 min, aby zaczął pracować.Zaczyn
drożdżowy połączyć z resztą
mąki, puree i
solą. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleić do rąk, podsypać
mąką (ja wyrabiałam za pomocą haka w KA). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2h lub do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, odgazować, uderzając ręką w powierzchnię ciasta, uformować bochenek. Ułożyć w koszyku do wyrastania
chleba* (wcześniej podsypanego
mąką). Wierzch bochenka również posypać
mąką, przykryć ściereczką i dodatkowo folią, pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do temp 230 °C . Spryskać piekarnik np. spryskiwaczem do kwiatów lub ułożyć kilka kostek
lodu na sam dół piekarnika. Piec 25-30 min. do zbrązowienia skórki, na blasze odwróconej do góry dnem lub kamieniu. Studzić na kratce.Smacznego!
* Do wyrastania
chleba użyłam koszyka rozrostowego na
chleb okrągły, który otrzymałam od sklepu E-
maka.pl .
Wiklinowy koszyk rozrostowy, który otrzymałam od sklepu E-
maka.pl, służy do wyrastania bochenków okrągłych o
masie 700g - 1000g. Ważne jest żeby przed użyciem koszyka solidnie go oprószyć
mąką ziemniaczaną lub żytnią a także dokładnie wymyć i wysuszyć po umyciu.Koszyk jest ostatnim krokiem wyrastania ciasta
chlebowego przed pieczeniem, w koszyku
chleb odpoczywa , a sam koszyk nadaje mu odpowiedni kształt i fakturę.____________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/