ßßß Cookit - przepis na Dyniowy chleb

Dyniowy chleb

nazwa

Wykonanie

Mój pierwszy dyniowy chleb. Nie wyobrażacie sobie, jaka byłam zdziwiona, jak zjadłam jeszcze ciepłą jego piętkę. Smak obłędny! i ta chrupiąca skórka! Ten piękny zapach pieczonego chleba unoszący się po mieszkaniu! Ahhhh. Teraz pozostaje mi zrobić zapasy puree z dyni, abym mogła sobie, ten chlebek, piec w mroźną zimę. Dynia nie jest tutaj wyczuwalna. Dzięki niej chleb zachowuje dużej świeżość, o ile dłużej w domu wytrzyma - u mnie po pół godzinie od pieczenia, nie było już połowy bochenka ;)
'dyniowy chleb'
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 szklanka puree z dyni (klik)
- 10g świeżych drożdży
- 5 łyżek ciepłej przegotowanej wody
- 1 łyżka brązowego cukru lub miodu
- sól
Z drożdży, cukru, wody i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 min, aby zaczął pracować.
Zaczyn drożdżowy połączyć z resztą mąki, puree i solą. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleić do rąk, podsypać mąką (ja wyrabiałam za pomocą haka w KA). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2h lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, odgazować, uderzając ręką w powierzchnię ciasta, uformować bochenek. Ułożyć w koszyku do wyrastania chleba* (wcześniej podsypanego mąką). Wierzch bochenka również posypać mąką, przykryć ściereczką i dodatkowo folią, pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do temp 230 °C . Spryskać piekarnik np. spryskiwaczem do kwiatów lub ułożyć kilka kostek lodu na sam dół piekarnika. Piec 25-30 min. do zbrązowienia skórki, na blasze odwróconej do góry dnem lub kamieniu. Studzić na kratce.
Smacznego!
* Do wyrastania chleba użyłam koszyka rozrostowego na chleb okrągły, który otrzymałam od sklepu E-maka.pl .
Wiklinowy koszyk rozrostowy, który otrzymałam od sklepu E-maka.pl, służy do wyrastania bochenków okrągłych o masie 700g - 1000g. Ważne jest żeby przed użyciem koszyka solidnie go oprószyć mąką ziemniaczaną lub żytnią a także dokładnie wymyć i wysuszyć po umyciu.
Koszyk jest ostatnim krokiem wyrastania ciasta chlebowego przed pieczeniem, w koszyku chleb odpoczywa , a sam koszyk nadaje mu odpowiedni kształt i fakturę.
____________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2012/09/piekarenka-dyniowy-chleb.html