Wykonanie
- 1 , 5 kg dyni obranej, pokrojonej w dużą kostkę lub byle jak- 5 łyżek
cukru- pół szklanki
wody (lub więcej, max. 1 szklanka)- skórka i sok z 2
cytryn(można użyć
pomarańczy)- kilka
goździków- po łyżeczce
cynamonu i
imbiru- pół łyżeczki
olejku waniliowego___________________________________________________________________________1. Do dużego garnka wsypujemy
dynię, zasypujemy
cukrem, zalewamy
wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości.2. Gdy
dynia będzie miękka i łatwo będzie się ją mieszać, dodajemy skórkę i
sok z cytryny,
goździki,
imbir,
cynamon i
cukier waniliowy.3. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia mieszając od czasu do czasu (około godzinę).4. Z powstałej pulpy wyciągamy
goździki i blendujemy ją, możemy jeszcze jakiś czas podgrzewać by zredukować mus. Musi być bardzo gęsty, więc najlepiej redukować tak długo, jak się da ;)5. Gorący 'dżem' przekładamy do wyparzonych słoiczków. Można pasteryzować jednak ja, odwracam słoiki 'do góry nogami' i jest ok.Z podanego przepisu wyjdzie około 4-5 słoików od
dżemu.Mus ma typowo bożonarodzeniowy smak, warto więc przygotować go teraz, by móc wykorzystać do świątecznych wypieków.