ßßß Cookit - przepis na Dżem(mus) z dyni

Dżem(mus) z dyni

Wykonanie

- 1 , 5 kg dyni obranej, pokrojonej w dużą kostkę lub byle jak
- 5 łyżek cukru
- pół szklanki wody (lub więcej, max. 1 szklanka)
- skórka i sok z 2 cytryn(można użyć pomarańczy)
- kilka goździków
- po łyżeczce cynamonu i imbiru
- pół łyżeczki olejku waniliowego
___________________________________________________________________________
1. Do dużego garnka wsypujemy dynię, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości.
2. Gdy dynia będzie miękka i łatwo będzie się ją mieszać, dodajemy skórkę i sok z cytryny, goździki, imbir, cynamon i cukier waniliowy.
3. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia mieszając od czasu do czasu (około godzinę).
4. Z powstałej pulpy wyciągamy goździki i blendujemy ją, możemy jeszcze jakiś czas podgrzewać by zredukować mus. Musi być bardzo gęsty, więc najlepiej redukować tak długo, jak się da ;)
5. Gorący 'dżem' przekładamy do wyparzonych słoiczków. Można pasteryzować jednak ja, odwracam słoiki 'do góry nogami' i jest ok.
Z podanego przepisu wyjdzie około 4-5 słoików od dżemu.
Mus ma typowo bożonarodzeniowy smak, warto więc przygotować go teraz, by móc wykorzystać do świątecznych wypieków.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/569/dzemmus-z-dyni