Wykonanie
na ciasto: 125 g
maki1 lyzeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli125 ml
mleka2
jajka (M)4
male kwaskowate
jablka (np.Boskop)1 lyzka
soku z cytryny3 lyzki
cukru wymieszanego z 1 lyzeczka
cynamonuklarowane
maslo, albo
olej do smazeniaWszystkie skladniki na ciasto zmiksowac az powstanie gladka masa.
Jablka obrac, usunac gniazda nasienne, pokroic w grube plastry (ok.1 cm) i natychmiast skropic
sokiem z cytryny, aby nie zbrazowialy.W glebokiej patelni rozgrzac klarowane
maslo lub
olej (ja smaze w glebokim tluszczu jak paczki)Plastry jablek zanurzac w
ciescie i klasc na rozgrzany tluszcz. Smazyc na sredniej mocy palnika (!) ok. 4-5 min. z kazdej strony.Wylozyc na papier kuchenny do odsaczenia.Gorace obtoczyc
cynamonowym cukrem.Smacznego!