ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychcukier 50 gramówcukier 3 łyżek stołowycholej 3 łyżek stołowychmleko 5 łyżek stołowychjajka 2 sztukjabłka 400 gramówmasło 2 łyżek stołowychkonfitura morelowa 1 szklaneksól 1 szczyptaCynamon 1 szczyptasok z cytryny 1 łyżek stołowychWykonanie:Z przesianej maki, proszku, 50g cukru, oleju, mleka, 1 jajka oraz soli zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Umyte jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem. Rozwałkowanym ciastem wylepić formę do tart, posmarowana tłuszczem i posypaną mąką. Docisnąć rękoma mocno brzegi tarty. Spód ciasta po nakłuwać widelcem i równomiernie ułożyć na nim jabłka. Rozpuszczone masło wymieszać z jajkiem i 3 łyżkami cukru. Masą polać jabłka i wygładzić. Piec ok. 35 minut w 200 stopniach. Podgrzaną konfiturę przetrzeć przez sito i rozsmarować równo na upieczonej tarcie.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: