Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier 50 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
mleko 5 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
jabłka 400 gramów
masło 2 łyżek stołowych
konfitura morelowa 1 szklanek
sól 1 szczypta
Cynamon 1 szczypta
sok z cytryny 1 łyżek stołowychWykonanie:Z przesianej
maki, proszku, 50g
cukru,
oleju,
mleka, 1
jajka oraz
soli zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Umyte
jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na plasterki, skropić
sokiem z cytryny i oprószyć
cynamonem. Rozwałkowanym
ciastem wylepić formę do tart, posmarowana tłuszczem i posypaną
mąką. Docisnąć rękoma mocno brzegi tarty. Spód ciasta po nakłuwać widelcem i równomiernie ułożyć na nim
jabłka. Rozpuszczone
masło wymieszać z
jajkiem i 3 łyżkami
cukru. Masą polać
jabłka i wygładzić. Piec ok. 35 minut w 200 stopniach. Podgrzaną
konfiturę przetrzeć przez sito i rozsmarować równo na upieczonej tarcie.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: