ßßß Cookit - przepis na Soczysta tarta z jabłkami

Soczysta tarta z jabłkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier 50 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
mleko 5 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
jabłka 400 gramów
masło 2 łyżek stołowych
konfitura morelowa 1 szklanek
sól 1 szczypta
Cynamon 1 szczypta
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Z przesianej maki, proszku, 50g cukru, oleju, mleka, 1 jajka oraz soli zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Umyte jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem. Rozwałkowanym ciastem wylepić formę do tart, posmarowana tłuszczem i posypaną mąką. Docisnąć rękoma mocno brzegi tarty. Spód ciasta po nakłuwać widelcem i równomiernie ułożyć na nim jabłka. Rozpuszczone masło wymieszać z jajkiem i 3 łyżkami cukru. Masą polać jabłka i wygładzić. Piec ok. 35 minut w 200 stopniach. Podgrzaną konfiturę przetrzeć przez sito i rozsmarować równo na upieczonej tarcie.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9329/Soczysta-tarta-z-jablkami