Wykonanie
SkładnikiCiasto: 3 szklanki
mąki, łyżeczka
proszku do pieczenia, 1/2 szklanki
cukru pudru, 1 kostka
masła lub
margaryny, 4
żółtka, 2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietanyKruszonka: 1/2 kostki
masła (125 g), 1 niepełna szklanka
mąki, 1/2 szklanki
migdałów pokrojonych na słupki, 1/3 szklanki mielonych lub tartych
migdałów, 1/2 szklanki
cukruDodatkowo: 2 budynie, 600
mleka, 3 łyżki
cukru, 3 szklanki
agrestuSposób przygotowania
Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z
mąką, mielonymi
migdałami,
migdałami pokrojonymi w słupki oraz z
cukrem. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę,
cukier puder i
proszek do pieczenia przesiać do dużej miski.
Masło pokroić na małe kawałki, dodać do
mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać
żółtka i kwaśną
śmietanę i wyrobić ciasto. Budynie ugotować w podanej ilości
mleka. Wystudzić. Kruche ciasto umieścić w standardowej, prostokątnej formie, wyłożyć na niego
budyń, następnie równomiernie ułożyć
owoce i przykryć kruszonką. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 h. Po upieczeniu można posypać ciasto
cukrem pudrem.