Wykonanie
Szukacie przepisu na prosty, bezstresowy (a co jak nie urośnie? a jak wyjdzie zakalec? a jak nie będzie smakował?), świąteczny wypiek? Oto on :) Banalny w przygotowaniu mazurek z
kajmakiem i dużą ilością Waszych ulubionych
bakalii. To nie może nie smakować :)MAZUREK KAJMAKOWYSkładniki (na dwa mazurki):Ciasto:190g
mąki3
żółtka60g
cukru pudru250g
margaryny lub
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia3-4 łyżki kwaśnej
śmietanyDodatkowo:puszka
mleka skondensowanego
bakalie - najróżniejszePrzygotować kajmak: puszkę
mleka skondensowanego (nie otwierać!) włożyć do rondelka, nalać
wodę (większość puszki musi być zanurzona) i gotować przez ok. 3 godziny. Po tym czasie ostudzić puszkę (można otworzyć dopiero wtedy, gdy będzie co najmniej letnia, a najlepiej - w temperaturze pokojowej).Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty i piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Po ostudzeniu posmarować
kajmakiem i udekorować
bakaliami :)
Przepis dodaję do akcji: