Wykonanie
Latem najczęściej robię ciasta ucierane lub kruche. Żadne inne tak nie schodzą no i oczywiście muszą
mieć owocowy dodatek. Dzisiejsze ciasto jest najzwyklejsze w świecie bo jest to kruchy spód, zwykły
budyń,
owoce i kruszonka. Ale w całości smakuje wspaniale, zwłaszcza połączenie kwaśnego
agrestu z
budyniem. Bardzo polecam:)
Składniki na ciasto:3 szklanki
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudru1 kostka
masła lub
margaryny4
żółtka2 łyżki gestej kwaśnej
śmietanySkładniki na kruszonkę:1/2 kostki
masła (125 g)1 niepełna szklanka
mąki1/2 szklanki
migdałów pokrojonych na słupki1/3 szklanki mielonych lub tartych
migdałów1/2 szklanki
cukruDodatkowo:2 budynie600
mleka3 łyżki
cukru3 szklanki
agrestuMasło roztopić i ostudzić, wymieszać z
mąką, mielonymi
migdałami,
migdałami pokrojonymi w słupki oraz z
cukrem. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę,
cukier puder i
proszek do pieczenia przesiać do dużej miski.
Masło pokroić na małe kawałki, dodać do
mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać
żółtka i kwaśną
śmietanę i wyrobić ciasto.Budynie ugotować w podanej ilości
mleka. Wystudzić.Kruche ciasto umieścić w standardowej, prostokątnej formie, wyłożyć na niego
budyń, następnie równomiernie ułożyć
owoce i przykryć kruszonką. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 h. Po upieczeniu można posypać ciasto
cukrem pudrem.Smacznego:)