ßßß
Cookit - przepis na Placek rabarbarowy z beza
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Placek rabarbarowy z beza
Składniki
Maślak
Cukier
Cukier waniliowy
Jajko
Żółtko
Mąka ziemniaczana
Mąka pszenna
Proszek do pieczenia
Cynamon
Skóra z cytryny
Sól
Rabarbar
Beza
Białko
Sok z cytryny
Miód
Wykonanie
Skladniki na ciasto:125 g miekkiego
masla
125 g
cukru
cukier waniliowy
1 cale
jajko
2
zoltka
50 g
maki ziemniaczanej
150 g
maki pszennej
1 lyzeczka
proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki
cynamonu
skorka cytrynowa
szczypta
soli
nadzienie:1 kg
rabarbaru
na
beze
:
bialka
2
jajek
lyzeczka
soku z cytryny
100 g
cukru
50 g plynnego
miodu
(mozna pominac)Wykonanie:Tortownice o sr.26-28 cm wysmarowac
masle
i obsypac
maka
. Wszystkie skladniki na ciasto zmiksowac (ok. 3 min.),
ciastem
wylozyc dno i boki tortownicy.Nagrzac piekarnik do 190°C
Rabarbar
pokroic na kawalki (ok.2 cm.) i ulozyc ciasno na
ciescie
(
rabarbaru
nie slodzimy!) Ciasto wlozyc do piekarnika i piec ok.45 min.
Bialka
ubic na sztywno z lyzeczka
soku z cytryny
, stopniowo dodajac
cukier
i
miod
.Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, wylozyc na nim piane z bialek (
beze
) i piec jeszcze ok.15 min. az
beza
lekko sie zrumieni.
Źródło:
http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/421/placek-rabarbarowy-z-beza
Przepisy powiązane
z cukrem pudrem: biszkopt - przepis bazowy (podwójnie rzucany)
Ostrężyny zatopione w kruchym cieście
Ciasto kruche z rabarbarem, konfiturą malinową i bezą
Tarta z rabarbarem i bezą
BABKA WIELKANOCNA
Składniki powiązane (0)