Wykonanie
Przepis jest prosty w wykonaniu a ciasto naprawdę pyszne. Po upieczniu jest chrupiące a na drugi dzień wilgotne. Zawsze się udaje. Ja zazwyczaj nie
daję na
jabłka piany tylko ścieram zmrożone ciasto. Używam formy 37x25cm.Składniki:3 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru225g
margaryny lub
masłacukier waniliowy2 łyżeczki
proszku do peczenia4
żółtka3 łyżki kwaśnej
śmietany1 1/2-2 kg
jabłekcynamonEwentualnie :4
białka1/4 szklanki
cukruJabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce na większych oczkach a następnie usmażyć aż odparuje płyn. Pod koniec dodać kilka łyżeczek
cukru (w zależności od gustu) oraz
cynamon. Ostudzić.Z pierwszych siedmiu składników zagnieść ciasto. 1/3 część schłodzić w zamrażalniku przez 30-60 minut.
Białka ubić ze szczyptą
soli, pod koniec dodać
cukier i ubijać jeszcze 3-4 minuty.2/3 ciasta wyłożyć na spód blachy, na to
jabłka, następnie pianę a na górę zetrzeć schłodzoną 1/3 część ciasta.Pieć ok. 1 godziny w 180 stopniach.