Wykonanie
Polecam, smaczne, wilgotne, nieprzesłodzone.. idealne do
kawki :)Składniki:-5
jajek-1 szklanka
cukru-1
cukier wanilinowy (pominąć, jeśli używacie
cukru z prawdziwą
wanilią)-1 łyżka ekstraktu z
wanilii-0,5 szklanki
oleju rzepakowego-2
jogurty naturalne typu greckiego (1 jogurt=400g)-2 budynie
śmietankowe (bez
cukru, u mnie waga jednego 35g)-1 paczka
biszkoptów okrągłych-
brzoskwinie z puszki, odsączone i pokrojone w kostkę1 szklanka o pojemności 250ml.Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.Wykonanie:1.
Białka oddzielić od
żółtek.2.
Żółtka zmiksować z
olejem, ekstraktem, po chwili dodawać stopniowo budynie, zmiksować. Dodać
jogurty, zmiksować.3.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo, powoli
cukier i
cukier wanilinowy.4. Do zmiksowanych
żółtek dodać ubite
białka, wymieszać delikatnie tylko do połączenia się składników.5. Blaszkę o wymiarach 35x25cm (lub 40x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć ciasno
biszkopty.6. Na
biszkopty wylać ciasto, wyrównać. Wyłożyć pokrojone
owoce.7. Piec w 160 stopniach C ok.1h lub dłużej, do suchego patyczka.8. Kroić po wystudzeniu. Smacznego :)