ßßß
250g masła200g cukru4 jaja (osobno białka i żółtka)400g mąki200g jogurtu naturalnego1 łyżka ekstraktu z wanilii2 łyżeczki proszku do pieczenia+około 500g owocówMiękkie masło utrzeć z cukrem na puch, stopniowo dodając po 1 żółtku i łyżce mąki. Następnie nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami resztę mąki na przemian z jogurtem. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję delikatnie mieszamy je z ubitą pianą z białek, proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Masę wykładamy na dużą tortownicę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy kolejne 25minut.
Ciasto najlepiej smakuje na ciepło. Wielbicielom słodyczy polecam przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem lub dodać gałkę lodów.Smacznego!