Wykonanie
Coraz trudniej jest je znaleźć... Nie widać ich na straganach, nie ozdabiają półek w warzywniakach. Pani Sklepowa zapytana czy można je jeszcze dostać w tajemnicy przynosi z zaplecza zatrzymany dla siebie koszyk. No cóż... Może jutro się uda?Tymczasem dzisiaj mam dla Was przepis na cisto...Takie, którego nie postawicie na
stole po eleganckiej kolacji, ani nie zabierzecie ze sobą na imprezę u znajomych. Ucierane ciasto z
truskawkami powinno się jeść w zaciszu własnego domu, po cichu, w tajemnicy. Nie wygląda jak deser ze sklepowej witryny, ale smakuje jak najpiękniejsze wspomnienia...

250g
masła200g
cukru4
jaja (osobno
białka i
żółtka)400g
mąki200g
jogurtu naturalnego1 łyżka ekstraktu z
wanilii2 łyżeczki
proszku do pieczenia+około 500g
owocówMiękkie
masło utrzeć z
cukrem na puch, stopniowo dodając po 1
żółtku i łyżce
mąki. Następnie nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami resztę
mąki na przemian z
jogurtem. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję delikatnie mieszamy je z ubitą pianą z
białek,
proszkiem do pieczenia i ekstraktem z
wanilii. Masę wykładamy na dużą tortownicę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy
owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy kolejne 25minut.


Ciasto najlepiej smakuje na ciepło. Wielbicielom
słodyczy polecam przed podaniem posypać wierzch
cukrem pudrem lub dodać gałkę
lodów.Smacznego!