Wykonanie

No i po świętach... Tyle, że w końcu zima sobie przypomniała, że to na nią
pora, a tego akurat nie lubię :-( mam nadzieję, że do
Trzech Króli sobie pójdzie i po urlopie
będę mogła sobie spokojnie dojeżdżać do pracy... Podsumowując jednak temat świąt, to mam niezmienne od lat poczucie, że są osoby, którym wybitnie zależy na tym żeby były idealne i taki, którym wybitnie zależy na tym, by je schrzanić... I całe szczęście, że tych drugich można mimo wszystko unikać :-) dzięki temu te święta były pozytywny :-) bardzo pozytywne:-)SKŁADNIKINa masę
serową:2 kg
sera z wiaderka6 całych
jajek4
żółtka2 szklanki
cukru pudru2 budynie
waniliowe bez
cukru (na 0,5 l
mleka każdy) lub 80 g
mąki ziemniaczanejNa
bezę:6
białek1 szklanka
cukruDodatkowo: paczka małych okrągłych
biszkoptówWszystkie składniki masy serowej wkładamy do miski miksera i miksujemy przez chwilę aż do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy
biszkoptami. Następnie całość masy przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę. Po tym czasie wykładamy na sernik
bezę -
białka miksujemy na sztywno, a następnie wsypujemy
cukier i miksujemy jeszcze przez chwilę - pieczemy jeszcze przez 30 minut. Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku aż wystygnie, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

P.S.Przed wyłączeniem piekarnika sprawdźcie sernik patyczkiem, czy na pewno się upiekł.Z tej ilości składników piekłam sernik w tortownicy 26 cm, jeśli
masie tortownicę 21 cm wystarczy połowa składników.