ßßß


Placek biały:7 białek20 dag cukru kryształu5 dag maki pszennej10 dag maki ziemniaczanej1 łyżka octu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kawy do posypaniaWykonanie:Białka ubić na sztywną piane utrwalić cukrem, dodać obie mąki z proszkiem i ocet. Na wyścieloną papierem blachę kłaść kupki ciasta posypać kawą. Zalać biszkoptem żółtym.Biszkopt żółty :4 jaja4 łyżki cukru4 łyżki maki1 cukier waniliowyWykonanie:Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Ubitą masę delikatnie połączyć z mąką i wylać na ciasto białe. Upiec w średni nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwa blaty.Wkładka serowa:60 dag sera25 dag cukru pudru lub kryształu5 jaj1 łyżka mąki ziemniaczanejWykonanie:Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, oraz ubitą pianę z białek. Wyłożyć na tą samą blachę co piekliśmy biszkopt i upiec.Krem do złożenia:1/2 l mleka7 żółtek25 dag masła3 łyżki maki ziemniaczanej15 dag cukru + 2 cukry wanilioweWykonanie:Żółtka pozostałe od ciasta białego utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym zalać 1,5 szklanki wrzącego mleka. W 1/2 szklanki mleka wymieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią żółtka. Zagotować. Wystudzić. Następnie utrzeć z masłem. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu, nałożyć wkładkę serową i następnie posmarować drugą połową kremu. Przykryć drugim blatem biszkopta. Ciasto polać polewą.Smacznego!